Železničná spoločnosť Slovensko zavádza 44 letných sezónnych vlakov na desiatich linkách
03 | 07 | 2020 I SITA

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) na základe rozhodnutia Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) zavádza počas letnej sezóny spolu 44 vlakov na desiatich linkách.


Chce tak motivovať obyvateľov Slovenska, aby tohtoročné leto strávili doma. Ako v piatok informoval národný osobný dopravca, nové vlakové spojenia budú premávať od 4. júla do 15. septembra na trasách Spišská Nová Ves - Spišské Podhradie, Prešov - Stará Ľubovňa, Košice - Muráň, Košice - Slavošovce, Košice - Dobšiná, Prešov - Banská Bystrica, Košice - Banská Bystrica, Banská Bystrica - Mlynky, Banská Štiavnica - Zvolen a Bratislava - Plavecké Podhradie. Ľudia môžu dovolenkovaním doma podporiť cestovný ruch na Slovensku postihnutý koronakrízou a využívaním letných sezónnych vlakov najekologickejšiu formu hromadnej dopravy.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal očakáva, že nové sezónne vlaky pomôžu zviditeľniť nové turistické destinácie a možno aj málo známe lokality na Slovensku. "Chceme, aby ľudia mali možnosť spoznávať naše regióny a práve tieto sezónne vlaky považujem za spojenie príjemného s užitočným. Zároveň všetkých vyzývam, aby túto možnosť využili a vyskúšali," povedal Doležal.

Pod dočasnou ochranou je 162 firiem
V júni požiadalo o poskytnutie dočasnej ochrany 87 podnikateľov, žiadosť o zrušenie ochrany podalo 16 firiem a jednej spoločnosti dočasnú ochranu zrušil súd. Ako vyplýva zo štatistík CRIF – Slovak Credit Bureau, od 12. mája do konca júna tak... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA


Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký považuje zavedenie nových sezónnych vlakov za opodstatnené rozhodnutie, keďže Slovensko poskytuje veľa možností na spoznávanie. "A práve v tomto čase, kedy naše životy zasiahla pandémia koronavírusu, by sme sa mali rozhodnúť pre leto strávené na Slovensku. Navyše, týmto krokom môžeme všetci spoločne prispieť k reštartu našej ekonomiky," uviedol Hlubocký.

Objednávateľom dopravných výkonov je ministerstvo dopravy a výstavby, ktoré zároveň tieto spojenia finančne zastrešuje. Vo vlakoch platí štandardný cenník ZSSK, vrátane všetkých druhov zliav i bezplatnej prepravy. Vo vlakoch je možné využiť cenník Regional v zmysle platného prepravného poriadku národného dopravcu (tak ako v osobných vlakoch a regionálnych expresoch).

Vlaky Záhoráčik na linke Bratislava - Plavecké Podhradie sú súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja, v nich tak platí aj jeho prepravný poriadok.

Štátnym múzeám vznikajú obrovské škody, no zodpovední neprekážajú ani novej ministerke
V slovenských múzeách je bordel. Zbierky v miliónových hodnotách nemá štát vôbec pod kontrolou. Strácajú sa po stovkách a to takmer v nevyčísliteľnej sume. Posledná kauza stratených vzácnych mincí, na ktorú Hlavný denník upozornil ako prvý, je len... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Eva Rizmanová