USA majú najviac miliardárov na svete - existuje však množstvo vecí, ktoré nemajú
03 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Bohatstvo v USA sa v porovnaní s inými krajinami neprerozdeľuje medzi chudobnejšie časti obyvateľstva. Stačí sa pozrieť na Fínsko, najšťastnejšiu krajinu na svete: má iba šesť miliardárov, píše theguardian.com


Je to oficiálne: Amerika má znova najviac miliardárov na svete. USA podľa správy organizácie Wealth-X, ktorá každoročne prehodnocuje rebríček najbohatších ľudí na svete, zvýšili svoj podiel miliardárov v roku 2019 o 12%.

Ale zatiaľ čo americkí miliardári čakajú, aby zistili, či sa Kim „mám 14 frízskych koní“, Kardashian Westová tento rok pripojí k ich radom, my ostatní máme na mysli dôležitejšie otázky, ako napríklad: Prelieva sa časť tohto bohatstva aj medzi ostatných ľudí ?

Odpoveď znie nie. Jeden z ôsmich Američanov stále žije pod hranicou chudoby a 40% obyvateľov od biedy delí jedna výplata. Je zaujímavé, že existuje veľa základných služieb, ktoré iné podobne bohaté krajiny poskytujú svojím obyvateľom, avšak Američania k nim nemajú prístup:
Bezplatné školné

V USA, ak chcete mať vysokoškolské vzdelanie, musíte byť bohatí - alebo ochotní akceptovať obrovské množstvo dlhu. Školné sa pohybuje v rozmedzí od 10 000 do 40 000 dolárov ročne, v závislosti od toho, či sú školy štátne alebo súkromné, pričom vzdelávanie v top inštitúciách v krajine zvyčajne stojí viac ako 50 000 dolárov ročne.

Pre porovnanie, vo väčšine zvyšku rozvinutého sveta je vysokoškolské vzdelávanie buď bezplatné alebo finančne dostupné. Na miestach ako Nemecko, Poľsko a Švédsko je školné pre občanov štátu dokonca bezplatné. V Nórsku je vysokoškolské vzdelávanie bezplatné aj pre zahraničných študentov a v Dánsku sú študenti dokonca za štúdium na vysokej škole platení.

Nejde iba o Európu: poplatky za školy sú v porovnaní s USA minimálne v krajinách po celom svete, od Mexika po Austráliu a Nový Zéland. Podľa správy OECD z roku 2017 majú Spojené štáty najvyššie školné v na svete.
Platená dovolenka

Ak neexistuje vnútroštátna úprava platenej dovolenky, je na spoločnostiach, aby svojim zamestnancom poskytli platenú dovolenku. To znamená, že takmer každý štvrtý Američan sa musí každý rok zaobísť bez dovolenky. Stojí za zmienku, že USA sú jedinou bohatou ekonomikou na svete bez politiky platenej dovolenky.

Hongkongskí aktivisti plánujú „exilový parlament“ potom, čo Čína zavedie nový bezpečnostný zákon
Aktivista, Simon Cheng, ktorému bol udelený azyl vo Veľkej Británii, tvrdí, že tieňový parlament by vyslal do Pekingu „jasný signál“ Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Platená rodičovská dovolenka a starostlivosť o deti

V krajinách po celom svete majú rodičia nárok na voľno po to ako sa im narodí dieťa. V celej Európe je platená rodičovská dovolenka normou. Na Novom Zélande trvá platená rodičovská dovolenka 26 týždňov. Vo Veľkej Británii dostávajú rodičia 37 týždňov platenej dovolenky a môžu sa rozhodnúť, či si po jej využití budú nárokovať ďalších 13 týždňov neplatenej dovolenky.

Platená dovolenka sa v jednotlivých krajinách veľmi líši: na rodičovských dovolenkách rodičia v niektorých krajinách dostávajú ekvivalent svojej plnej mzdy; v iných sa poskytuje paušálna sadzba, ktorá sa pohybuje od niekoľkých stoviek EUR mesačne do viac ako 1 000 EUR a niekedy sa sadzba v priebehu času mení. Väčšina rodičov však nie je závislá od zamestnávateľa (alebo rodinného bohatstva).

V USA však neexistuje žiadna národná politika platenej rodičovskej dovolenky. Jedinými štátmi, ktoré majú aktívnu politiku rodičovskej dovolenky, sú Kalifornia, New Jersey a Rhode Island. Americkým rodičom je umožnené vziať si neplatenú dovolenku v trvaní 12 týždňov podľa zákona o rodinnej liečebnej dovolenke ( Medical Leave Act ), avšak veľa rodičov na to nemá nárok.

A keď sa rodičia vrátia do práce, zapísanie dieťaťa do jaslí / škôlky môže stáť až desiatky tisíc dolárov ročne.
Univerzálne zdravotné poistenie

Američania žijú kratšie ako ľudia v iných podobne bohatých krajinách. Avšak USA minú takmer dvakrát viac prostriedkov na zdravotnú starostlivosť ako priemerná krajina OECD - pri najnižšej očakávanej dĺžke života a najvyšších mierach samovrážd medzi 11 krajinami však nie je jasné, kam tieto peniaze smerujú.

Rok čo rok, USA v porovnaní s krajinami s vysokými príjmami naďalej vynakladajú najviac prostriedkov na zdravotnú starostlivosť a napriek tomu sú stále na poslednom mieste pokiaľ ide o opatrenia ako je kvalita zdravotnej starostlivosti, dostupnosti a rovnosti.
Nehostinné prostredie pre miliardárov

Zatiaľ čo sa mnohým krajinám podarí získať iba hŕstku miliardárov, Spojené štáty sú očividne miestom, kde sa miliardárom darí. Fínsko, najšťastnejšia krajina na svete, má iba šesť miliardárov. Japonsko, krajina s druhou najdlhšou očakávanou dĺžkou života na svete a tretím najvyšším HDP, má iba 26 miliardárov. Spojené kráľovstvo, ktoré v žiadnom prípade nie je rovnostárskou krajinou, má úbohých 45 miliardárov. A teda všetkým trom krajinám sa stále darí poskytovať bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Spojené kráľovstvo: „Nebudeme sa vyhýbať našim historickým povinnostiam“
Toto oznámenie prišlo po tom, čo Peking schválil a implementoval nový zákon o národnej bezpečnosti v Hong Kongu, píše cnbc.com Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka