V Južnej Karolíne sa zrútila stíhačka, už štvrtá v priebehu dvoch mesiacov
02 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Viacúčelové stíhacie lietadlo typu F-16 Fighting Falcon amerických vzdušných síl sa zrútilo počas cvičného letu v americkom štáte Južná Karolína. Pilot nehodu neprežil. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva obrany (Pentagónu).

Lietadlo sa zrútilo v utorok na základni Shaw nachádzajúcej sa približne 160 kilometrov severne od mesta Charleston asi polhodinu pred polnocou miestneho času (05.30 h SELČ). Americké letectvo tak eviduje už štvrtú vážnu nehodu v priebehu necelých dvoch mesiacov. V polovici júna sa do Severného mora zrútila americká stíhačka typu F-15 Eagle. Pilot nehodu neprežil.

Približne mesiac predtým (19. mája) došlo k nehode lietadla F-35A Lightning II, ktoré havarovalo v priebehu pristávania počas nočného cvičného letu na vojenskej leteckej základni Eglin v štáte Florida. Štyri dni predtým havarovalo asi 20 kilometrov od tejto základne aj lietadlo typu F-22 Raptor. V oboch prípadoch sa pilotom podarilo včas katapultovať.

NASA odložila vyslanie rovera na Mars
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) odložil vyslanie svojho nového rovera na Mars prinajmenšom na koniec júla. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA