Trump skúpil takmer celé svetové zásoby remdesiviru. USA nechcú spolupracovať so svetom
02 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Remdesivir, ktorý vyrába spoločnosť Gilead Sciences, je doposiaľ jediným povoleným liekom na liečbu nového typu koronavírusu. Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že od kalifornskej firmy kúpil takmer celé zásoby tohoto lieku. Odborníci sa zhodujú, že ide o sebecké správanie a nebezpečný precedens. 


Spojené štáty tak budú mať do septembra k dispozícii približne 500-tisíc dávok remdesiviru. Takéto množstvo lieku predstavuje 100 percent júlovej a 90 percent augustovej a septembrovej výrobnej kapacity kalifornskej spoločnosti, píše denník Nový Čas.

„Jasne to ukazuje na neochotu spolupracovať s ostatnými krajinami a na  desivý vplyv, ktorý to má na medzinárodné dohody o právach duševného vlastníctva,“ napísal vo svojom stanovisku Ohid Yaqub, ktorý pôsobí na University of Sussex. 

Podľa Petra Holbyho, podieľajúceho sa na klinických testoch možnej liečby nového typu koronavírusu, čelila firma Gilead politickým tlakom. Zároveň tvrdí, že je potrebné zabezpečiť silnejší rámec na to, aby mohol byť na medzinárodnom poli zabezpečený spravodlivý prístup ku kľúčovým liekom pre jednotlivé národy.

Ku kritike Trumpa sa pridal aj riaditeľ Dánskej liekovej agentúry Thomas Senderovitz, ktorý hovorí, že takéto kroky môžu ohroziť nielen Európu ale aj celý svet. Senderovitz dodáva, že počínanie Gileadu je zvláštne a nevhodné a v prípade druhej vlny nákazy môže hroziť zvýšené riziko. 

Odstúp, ale ostaň s nami
Nakoniec tu možno budeme mať koalíciu bez koaličných "partnerov". Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Arpád Németh