Mohutný výbuch v Prahe. Herečku Steimarovú utešovala Polívková (VIDEO)
02 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Obrovské nešťastie sa prihodilo v stredu ráno v pražských Holešoviciach. V jednom z bytov na Strojníckej ulici sa otriasol výbuch, ktorý vyvalil obvodovú stenu, takže sa plamene dostali aj do vedľajšieho bytu vo vedľajšom dome. V ňom zomrel muž a niekoľko ďalších je vážne zranených, informuje portál Blesk.


Strojníckou ulicou neďaleko pražského Výstaviska sa v stredu ráno z jedného z bytov ozval ohlušujúci výbuch. Evakuovaná bola zhruba päťdesiatka ľudí, medzi nimi aj česká herečka Evelyna Steimarová (75). Tá vybehla pred dom len v župane, vyľakanú ju potom odviedla jej dcéra, herečka Anna Polívková (41).

„Okolo ôsmej ráno som sa chystala do práce a zrazu sa ozval obrovský výbuch a objavil sa dym. Veľmi rýchlo nás začali vyvádzať z baráku,“ uviedla jedna z obyvateliek domu Lila.



Chvíle strachu si prežila aj Evelyna Steimarová, ktorá nedávno oslávila 75. narodeniny a ktorá v dome žije. Stihla si vziať len župan, než musela kvôli hroziacemu nebezpečenstvu opustiť svoj byt. Pred domom jej okrem ďalších desiatok susedov robila spoločnosť aj jej dcéra, herečka Anna Polívková, ktorú má s hercom Bolkom Polívkom (70). Mamičku upokojovala a v nečakane ťažkej chvíli jej bola veľkou oporou.



Mohutný výbuch poškodil obvodovú stenu do vedľajšieho bytu na treťom poschodí, v dôsledku čoho sa plamene rozšírili do oboch bytov. Muž, ktorý bol v ten moment vo vedľajšom byte, zraneniam podľahol.

„Čiastočne bola narušená statika, vyhlásený bol druhý stupeň poplachu,“ informoval hovorca pražských hasičov Martin Kavka. Hasiči si miesto rozdelili na tri úseky - jedna skupina hasila byt, v ktorom požiar vypukol, druhá likvidovala požiar vo vedľajšom vchode a tretia skupina zachraňovala a evakuovala ľudí.

„Muž utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a zdravotníci mu už nemohli napriek všetkej snahe pomôcť. Na miesto vysielame koronera,“ uviedla hovorkyňa pražských záchranárov Jana Poštová. „Do pražských nemocníc transportujeme osoby. Žena (25) sa nadýchala splodín horenia, ďalšia žena (62) a muž (71) utrpeli popáleniny približne na 15% tela. Šestnástim ľuďom zmerali zdravotníci hladinu oxidu uhoľnatého, bez nutnosti ďalšej starostlivosti,“ upresnila hovorkyňa.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/07/01/sokujuce-slova-duchoslava-tusi-kto-moze-za-smrt-bartosovej-%e2%80%a0-48/

„V tejto chvíli je požiar uhasený a prebieha vyšetrovanie v spolupráci s políciou,“ dodal Kavka krátko pred pol desiatou dopoludnia. Statik neskôr rozhodol, že sa obyvatelia domov môžu vrátiť do svojich bytov, teda okrem tých, ktoré zasiahol požiar.

Praha 7 zaistila poškodeným byty i mimoriadnu pomoc, uviedol starosta mestskej časti Ján Čižinský. „Na mieste je aj naše krízové ​​riadenie a zástupca starostu Kamil Vavrinec Mareš. Myslím moc na všetkých susedov, ktorých to postihlo,“ dodal.

Polícia v Paríži dostala správy o ozbrojenom mužovi, evakuovala nákupné centrum
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR