Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR od 1. júla preberá pôsobnosť Remišovej úradu
01 | 07 | 2020 I SITA

Nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) preberá od 1. júla pôsobnosť Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).


Od októbra prevezme aj časť kompetencií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti regionálneho rozvoja. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu dopoludnia poverí riadením nového ministerstva doterajšiu podpredsedníčku vlády pre investície a informatizáciu Veroniku Remišovú (Za ľudí).

Národná rada SR schválila príslušné zmeny kompetenčného zákona 14. mája v skrátenom legislatívnom konaní. Zámerom týchto zmien je centralizácia a koncentrácia agendy regionálneho rozvoja a eurofondov na jedno ministerstvo s cieľom zlepšenia koordinácie regionálneho rozvoja, optimalizácie implementačnej štruktúry riadenia eurofondov, posilnenia princípov transparentnosti, efektívnosti, hospodárnosti, účelnosti a výsledkovej orientácie, na ktoré kladie dôraz aj Európska komisia.

Nastavenie minimálnych dôchodkov sa od januára určite zmení, avizuje Krajniak
Súčasné nastavenie nároku na minimálnu penziu, kedy nezáleží na výške príjmu, z ktorého penzista platil odvody, považuje minister práce a sociálnych vecí za nespravodlivé. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA


Vláda SR schválila 4. júna návrh na zabezpečenie transformácie ÚPVII na MIRRI v nadväznosti na novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy (kompetenčný zákon). Do pôsobnosti nového ministerstva prejdú všetky kompetencie ÚPVII a zároveň agenda regionálneho rozvoja (Integrovaný regionálny operačný program a cezhraničné programy) z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Nové ministerstvo tiež zastreší agendu Operačného programu Technická pomoc, Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu presunutú z Úradu vlády SR. V súvislosti s prechodom tejto agendy budú na novozriadené ministerstvo presunuté aj príslušné platobné jednotky.