Pompeo sa rozprával s hlavým vyjednávačom Talibanu
30 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa rozprával s hlavým vyjednávačom afganského fundamentalistického hnutia Taliban mullom Abdulom Gháním Barádarom. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu Talibanu Suhajla Šáhína.


Ten na Twitteri uviedol, že Pompeo a Barádar absolvovali v pondelok videokonferenciu, na ktorej americký minister naliehal na Taliban, aby znížil násilie v Afganistane. Diskutovali o "implementácii dohody (medzi USA a Talibanom podpísanej vo februári), stiahnutí zahraničných vojsk, prepustení väzňov, začatí vnútroafganského dialógu a obmedzení (vojenských) operácií". Americké ministerstvo zahraničných vecí sa k videokonferencii nevyjadrilo.

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA, na ktorého sa odvolala AP, Pompeo počas videokonferencie zdôraznil, že je nevyhnutné, aby Taliban dodržiaval svoj záväzok bojovať s ostatnými militantmi pôsobiacimi v Afganistane - konkrétne s teroristickými skupinami, ktoré by mohli ohroziť USA alebo ich spojencov. Podľa AP mal zrejme na mysli organizáciu Islamský štát.

Realizácia dohody medzi USA a Talibanom sa dostala do kritickej fázy, pričom sa očakáva, že vedúci predstavitelia Talibanu a Kábulu budú viesť rokovania o usporiadaní povojnového Afganistanu, ktoré by ukončili boje a prizvali povstalcov na politickú scénu v krajine.

Pentagón tvrdí, že nemá dôkazy k škandálu o Rusku a Talibane
Americké ministerstvo obrany oznámilo, že nemá dôkazy na potvrdenie medializovaných správ, podľa ktorých oddiel ruskej vojenskej spravodajskej služby nabádal bojovníkov afganského fundamentalistického hnutia Talibanu na útok na jednotky... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Očakáva sa, že rozhovory sa začnú v júli, ak obe strany dodržia sľub stanovený v dohode medzi USA a Talibanom o prepustení tisícov väzňov. Dohoda stanovuje, aby Kábul prepustil 5000 uväznených talibov, zatiaľ čo povstalci prepustia 1000 vojakov a štátnych zamestnancov. Kábul však doteraz prepustil len 3500 väzňov a Taliban 700.

Podľa dohody medzi USA a Talibanom, ktorá bola podpísaná 29. februára, sa Taliban zaviazal zastaviť útoky na americké a koaličné jednotky a súhlasil s mierovými rozhovormi s vládou v Kábule, ktoré sa mali začať po výmene väzňov. Výmenou za to sa americké a iné cudzie jednotky stiahnu z Afganistanu.

Podľa AP nie je známe, či sa Pompeo a Barádar rozprávali aj o medializovaných informáciách, podľa ktorých Rusi nabádali bojovníkov Talibanu na útoky na vojakov USA a NATO v Afganistane. Denník The New York Times (NYT) minulý týždeň v piatok napísal, že oddiel ruskej vojenskej spravodajskej služby ponúkal Talibanu odmeny za útoky na jednotky medzinárodnej koalície v Afganistane. Tieto zistenia boli podľa NYT prezentované prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi "pred niekoľkými mesiacmi" a na pôde rady národnej bezpečnosti sa o tom diskutovalo koncom marca.

Taliban odmietol tieto správy a zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny - džihádu - nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu. Správu denníka NYT odsúdilo aj Rusko. Americký prezident Donald Trump poprel, že by bol o tejto záležitosti informovaný. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že "nemá dosiaľ žiadne podporné dôkazy na potvrdenie nedávnych tvrdení nájdených v správach z otvorených zdrojov".

Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR