Ministerstvo hospodárstva na dotácie na kúpu elektrických áut odsúhlasilo už viac ako 4,5 mil. eur
30 | 06 | 2020 I SITA

Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) odsúhlasilo už vyše 4,5 milióna eur ako dotáciu na kúpu elektrických automobilov.


Komisia schválila 521 žiadostí, z nich 337 podali fyzické osoby a 184 žiadostí je od právnických osôb. V prípade 55 žiadateľov rezort po kúpe elektromobilu už reálne vyplatil dotáciu spolu vo výške viac ako 426-tisíc eur. Do výzvy sa mohli žiadatelia prihlásiť v decembri. Jej hlavným cieľom bolo motivovať ľudí k nákupu ekologických vozidiel s alternatívnym pohonom, uviedlo ministerstvo v utorok.

Komisia na júnovom zasadnutí vyhodnotila a schválila 185 žiadostí a rozdelila tak 1 821 000 eur. Úspešným žiadateľom postupne doručujú na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Od termínu podpísania zmluvy majú 12 mesiacov na splnenie záväzku – kúpu elektromobilu alebo plug-in hybridu. V súlade s podmienkami výzvy Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá administruje túto výzvu, oslovuje ďalších žiadateľov zo zásobníka.

Výška dotácie na nákup nového vozidla s výhradne elektrickým pohonom je 8-tisíc eur, v prípade plug-in hybridného vozidla to je 5-tisíc eur. O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré je možné získať dotáciu, je 50-tisíc eur s DPH. Pre situáciu spôsobenú koronakrízou rezort dotačný program na začiatku apríla dočasne pozastavil, opätovne ho spustili koncom mája. Celková suma určená na túto výzvu je 6 miliónov eur, informoval ďalej Odbor komunikácie MH SR

Náraz roztrhol Octaviu na dve časti (foto)
Český vodič vošiel do jazdnej dráhy kamiónu. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza