Duda získal v prvom kole prezidentských volieb v Poľsku 43,5 percenta oficiálne spočítaných hlasov
30 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda zvíťazil v nedeľnom prvom kole prezidentských volieb a získal 43,5 percenta hlasov voličov.


V druhom kole však musí poraziť súpera Rafala Trzaskowského, ak si chce zabezpečiť druhé funkčné obdobie. Ukázali to konečné výsledky volieb, ktoré v utorok zverejnila volebná komisia vo Varšave, informovala tlačová agentúra DPA.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať 12. júla a Duda bude súperiť s liberálnym primátorom Varšavy Trzaskowským, ktorý získal v prvom kole 30,5 percenta hlasov.

Účasť voličov na nedeľňajšom hlasovaní dosiahla 64,5 percenta a bola najvyššia za 25 rokov.

Duda zaznamenal vynikajúce výsledky na východe a juhovýchode krajiny, kde má jeho sociálno-konzervatívny program najsilnejšiu odozvu medzi ľuďmi, ale tiež v malých mestách a vidieckych oblastiach.

Pentagón tvrdí, že nemá dôkazy k škandálu o Rusku a Talibane
Americké ministerstvo obrany oznámilo, že nemá dôkazy na potvrdenie medializovaných správ, podľa ktorých oddiel ruskej vojenskej spravodajskej služby nabádal bojovníkov afganského fundamentalistického hnutia Talibanu na útok na jednotky... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Trzaskowski porazil Dudu vo veľkých mestách.

Dudu podporuje vládna národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Jeho víťazstvo by upevnilo moc strany prinajmenšom do roku 2023, keď sú naplánované ďalšie parlamentné voľby.

Ak Duda nezíska druhé päťročné obdobie v prezidentskom úrade, moc vládnej strany PiS môže zoslabnúť, keďže PiS nemá v dolnej komore parlamentu dostatočnú väčšinu na prelomenie veta prezidenta pri zákonoch.

Okrem dvoch hlavných prezidentských kandidátov sa o úrad uchádzal aj nezávislý kandidát Szymon Holownia s kresťansko-demokratickým zameraním, ktorý získal 13,9 percenta hlasov. Kandidát konzervatívno-liberálneho zoskupenia Konfederácia (Konfederacja) Krzysztof Bosak sa umiestnil štvrtý so 6,8 percenta hlasov.

Kresťansko-demokratický agrárny politik Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sa umiestnil piaty s 2,4 percenta hlasov. Ľavicový kandidát Robert Biedroň, prvý otvorene homosexuálne orientovaný prezidentský kandidát v Poľsku, si zaistil 2,2 percenta hlasov.

Čoraz viac ľudí si myslí, že hrozba koronavírusu bola prehnaná, uvádza prieskum v USA
Čoraz vyšší počet ľudí v Spojených štátoch je presvedčených, že hrozba nového druhu koronavírusu bola prehnaná. Prevažná väčšina však nedôveruje informáciám, ktoré prináša americký prezident Donald Trump. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR