Modernizácia armády nás bude stáť stovky miliónov eur
29 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Slovensko napokon milióny eur na vojenskej technike neušetrí. Ministerstvo obrany na čele s Jaroslavom Naďom (OĽaNO) sa bude sústrediť na tvorbu ťažkej mechanizovanej brigády. Do obnovy vojenskej techniky tak bude potrebné naliať stovky miliónov eur. 


Rezort obrany v súvislosti s prideľovaním Cieľov spôsobilosti 2021 zvažoval, že NATO požiada o zmenu požiadavky na vytvorenie ťažkej vojenskej brigády. Modernizácia armády v podobe stredne ťažkej vojenskej techniky, o ktorej sa predtým uvažovalo, napokon ustúpila do úzadia a Slovensko chce dodržať pôvodné záväzky voči NATO, informuje týždenník Trend. 

Pri stredne ťažkej technike mohlo ísť napríklad o kolesové vozidlá, zatiaľ čo súčasťou ťažkej techniky sú pásové vozidlá alebo tanky so zvýšenou balistickou ochranou. Každá vrstva panciera navyše si pritom vyžaduje značné náklady. V súčasnosti zároveň platí, že nezanedbateľná časť vojenskej techniky, ktorou Slovensko disponuje, pochádza z čias Varšavskej zmluvy. 

„V rámci prípravy na proces prideľovania Cieľov spôsobilostí 2021 sa konala v rezorte obrany diskusia o type poskytovanej mechanizovanej brigády. Na základe uvedenej diskusie a spracovanej odbornej analýzy Ministerstvo obrany nebude žiadať o zmenu typu mechanizovanej brigády,“ reagoval pre Trend tlačový odbor ministerstva obrany. 

Nová Pellegriniho strana sa bude volať Hlas-Sociálna demokracia (aktualizácia)
Politická strana Petra Pellegriniho bude mať názov Hlas-Sociálna demokracia. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Podľa generála Pavla Macka (SPOLU) vychádza pre Slovensko potreba ťažkej mechanizovanej brigády z jeho geografickej polohy. NATO totiž začalo upravovať svoje priority po anexii ukrajinského poloostrova Krym zo strany Ruska. Práve s týmito skutočnosťami súvisí napĺňanie záväzkov krajiny voči aliancii NATO. 

„Istou možnosťou by bolo, ak by sme sa snažili plniť ciele postupne. Vtedy by sa mohli ušetriť aj finančné prostriedky. Systematická modernizácia musí byť aj našim vlastným záujmom,“ hovorí o alternatívach modernizácie armády Macko. 

Podľa Trendu sa môžu rozdiely pri nákupe rôznych variantov techniky pohybovať až v stovkách miliónov eur. Presné čísla však budú známe až po tom, ako rezort obrany o nákupe konkrétnej techniky rozhodne. 

„Ak budeme potrebovať desiatky tankov, desiatky nových pásových bojových vozidiel pechoty, ktoré majú mať najmodernejšie systémy a ochranu, tak tie rozdiely budú veľké. Požiadavky na ťažkú mechanizovanú brigádu totiž nespĺňajú ani kolesové transportéry, ktoré chcelo nakupovať predošlé vedenie ministerstva,“ povedal v tejto súvislosti predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). 

Krajniak plánuje do konca roka pripraviť dlhodobý kurzarbeit, odvody by zvyšovať nechcel
Ministerstvo práce a sociálnych vecí plánuje do konca tohto roka pripraviť legislatívny návrh o tzv. dlhodobom kurzarbeite. Ide o systém, v ktorom zamestnanci pracujú kratšie, výpadok príjmu im nahradí štát a zamestnávateľ sa za to, že štát... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | SITA