Budaj sa prihlásil k iniciatíve na vytvorenie Bratislavského dunajského parku
29 | 06 | 2020 I TASR

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) sa prihlásil k idei založenia Bratislavského dunajského parku. V pondelok, symbolicky na Medzinárodný deň Dunaja (29. 6.), podpísal s predstaviteľom projektu Martinom Mišíkom memorandum o spolupráci.


Podľa ministra je zámerom projektu vrátiť rieku obyvateľom. "Chcú urobiť prírode blízke zásahy, ktoré budú minimálne, ale budú otvárať dotyk s Dunajom," načrtol.

Mišík označil Dunaj za strategický a zásadný prírodný prvok Bratislavy, cenný zdroj pitnej vody a nositeľa identity. "Cieľom je popri ochrane prírody umožniť ľuďom, aby sa v tomto území čo najviac rekreovali," priblížil zámer. Jednotlivé brehy Dunaja budú mať rôzny charakter od upravenej zelene cez verejnú pláž až po úplnú "džungľu" prísne chráneného územia.

Zastavme korupciu vyčíta vláde nejasné výberové konania a niektoré nominácie
Úmysel vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očistiť Slovensko od korupcie potvrdzuje napríklad navrhovaný zákon o zaistení majetku podozrivým osobám či poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


Navrhnuté vodohospodárske úpravy by sa mali podľa Mišíka dostať do aktualizácie Vodného plánu Slovenska. Následne je možné podľa neho v ďalšom programovom období čerpať na jednotlivé úpravy finančné prostriedky vrátane eurofondov.

Celková rozloha plánovaného Bratislavského dunajského parku predstavuje 1954 hektárov. Súčasťou parku má byť slovenský úsek pravého brehu Dunaja v Bratislave, ucelený úsek od rakúskej po maďarskú hranicu dlhý 20 kilometrov s perspektívou rozšírenia o vhodné územia aj na ľavom brehu rieky.

Jeho návštevníci budú mať k dispozícii vyše 110 kilometrov ciest a chodníkov rôzneho charakteru. Na projekte pracovali uznávaní architekti, urbanisti, prírodovedci, ochrancovia prírody a vodohospodári.

Novým šéfom súdnej rady sa stal Ján Mazák
Novým predsedom Súdnej rady SR sa stal bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák. Súdna rada ho zvolila v pondelok na svojom zasadnutí. Za jeho zvolenie hlasovalo 13 členov zo 16 prítomných. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR