Rusko by mohlo znovu získať svoje pôvodné územia
25 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Po rozpade Sovietskeho zväzu zostalo mimo územia súčasného Ruska približne 20 miliónov Rusov. Mohli by prejaviť túžbu vrátiť sa znova do svojej „pôvodnej vlasti“. Uviedol portál News.rambler.ru.


Predseda ruskej strany Za pravdu, spisovateľ Zachar Prilepin, vyjadril svoj názor na to, ako sa môže územie Ruska znova rozšíriť. Prezentoval ho vo vysielaní 31 kanála v Čeľjabinsku.


„Ak obyvateľstvo určitého územia, napríklad bývalého Sovietskeho zväzu, v počte 75 percent a viac zahlasuje za opätovné zjednotenie s Ruskom, sme povinní použiť všetky diplomatické a iné opatrenia na zabezpečenie ich demokratického rozhodnutia," uviedol Prilepin.


Po páde ZSSR zostalo podľa Prilepina mimo územia súčasného Ruska približne 20 miliónov Rusov. Tí sú podľa neho pripravení vrátiť sa do Ruskej federácie. Teraz sú totiž v novo vzniknutých krajinách zbavení občianskych práv. „Nemôžu ani učiť svoje deti v ruských školách. Preto na nich nemôžeme zabudnúť. Potrebujú pomoc svojej materskej krajiny“, zdôraznil Prilepin.


Spisovateľ Prilepin prišiel do Čeľabinska, aby tam otvoril pobočku strany Za pravdu. Postaví sa na čelo kandidátky vo voľbách do zákonodarného zhromaždenia Čeľabinska. Druhým v poradí bude zástupca Agentúry pre strategické iniciatívy v Čeľabinsku Dmitrij Dovženko. Tretie miesto zaujme predseda čeľabinskej pobočky strany Dmitrij Dovbnja.


Rozhodnutie o anexii časti Predjordánska závisí od Izraela, vyhlásil Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyhlásil, že Spojené štáty vyslovili súhlas s plánmi Izraela na anektovanie častí Predjordánska. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR