Čižnár odmieta tvrdenia Mišíkovej o výberových konaniach na prokuratúre
25 | 06 | 2020 I TASR

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár odmieta vyjadrenia advokátky a bývalej prokurátorky Evy Mišíkovej o tom, že sú výberové konania na právnych čakateľov prokuratúry zmanipulované. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.


Vyjadrenie GP SR pripomína slová Mišíkovej z pondelkovej (22. 6.) debaty Denníka N, v ktorej uviedla, že bolo od nástupu Dobroslava Trnku (r. 2004, pozn. TASR) prijatých až 99 percent právnych čakateľov protekčným spôsobom. „V tejto súvislosti treba osobitne zdôrazniť, že pani Mišíková v tom čase (až do konca roka 2013) pôsobila na GP SR v rôznych funkciách vedúcej prokurátorky, ako aj členky prokurátorskej rady a nebolo zaznamenané, že by niekedy na tieto skutočnosti poukazovala,“ informuje prokuratúra.

GP SR tiež vo vyjadrení informuje o zmenách, ku ktorým vo výberových konaniach za úradovania Jaromíra Čižnára došlo. Výberové konanie na funkciu právneho čakateľa prokuratúry usporadúva GP SR vo forme elektronického testu. Otázky do každého testu generuje z databázy otázok počítač pre jednotlivých uchádzačov a ihneď po skončení testu ich aj vyhodnotí. Súčasťou písomnej časti je odborný preklad z cudzieho jazyka, ktorý zase vyhodnocuje výberová komisia.

Po koronakríze by mala vláda pomoc venovať firmám a živnostníkom, myslí si takmer 30 percent respondentov
Vláda by sa mala po koronakríze venovať pomoci ohrozeným firmám a živnostníkom. Myslí si to takmer 30 percent respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu agentúry AKO. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | SITA


Následne uchádzači, ktorí postúpili do ústnej časti výberového konania, absolvujú túto časť formou pohovoru pred päťčlennou komisiou. „Vzhľadom na vysoký počet uchádzačov generálny prokurátor zriadil sedem výberových komisií, z ktorých si uchádzač bezprostredne pred začatím pohovoru losuje číslo výberovej komisie. Znamená to, že uchádzač vopred nevie, ktorá komisia s ním uskutoční pohovor a rovnako komisia nevie, ktorý uchádzač jej bude pridelený,“ vysvetľuje  GP SR.

Prokuratúra okrem toho dodáva, že sa na výberových konaniach zúčastňuje aj verejnosť a média. O kvalite čakateľov svedčí podľa GP SR aj ich úspešnosť pri absolvovaní justičnej odbornej skúšky na Justičnej akadémii SR.