Koronavírus zrazil USA „na kolená“, hovorí riaditeľ CDC
24 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Doktor Robert Redfield hovorí, že zdravotníctvo je podfinancované, čo je veľmi zlá informácia, keďže v USA je viac ako 2,3 milióna prípadov COVID - 19


Vedúci amerického zdravotníctva USA v utorok povedal Kongresu, že koronavírus „zrazil tento národ na kolená“, keďže Amerika zápasí už s viac ako 2,3 miliónom potvrdených prípadov a na chorobu doteraz umrelo viac ako 121 000 ľudí, píše theguardian.com.

Robert Redfield, riaditeľ Federálneho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ( CDC ), na vypočutí vo Washingtone povedal, že základné kapacity v oblasti verejného zdravia v USA sú už dlho nedostatočne financované a vyžadujú si naliehavé investície.

"Všetci sme urobili maximum, pre to aby sme bojovali proti tomuto vírusu, ale realita je taká, že choroba zrazila tento národ na kolená," povedal Redfield pre energetickú a obchodnú komisiu. "Pravdepodobne minieme 7 triliónov dolárov na jeden malý vírusu," dodal. Povedal, že Spojené štáty „využili kapacitu, ktorú máme“ na prekonanie pandémie, ale že „kríza bude pokračovať“.

Čína vyhlásila, že vypuknutie koronavírusu v Pekingu je „pod kontrolou“
Wu Zunyou, hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, vo štvrtok uviedol, že epidémia koronavírusu v Pekingu „je pod kontrolou“, varoval však, že nové prípady budú ešte pribúdať. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Trumpova administratíva bola kritizovaná za pomalú a neistú reakciu na koronavírus v čase keď sa začiatkom roku 2020 rozšíril z Ázie a Európy do USA. Najmä Donald Trump opakovane zľahčoval riziko Covid-19 a škodu, ktorú by v USA spôsobil.

Redfield uviedol, že USA na miestnej, štátnej a federálnej úrovni chronicky nedostatočne investuje do „základných schopností verejného zdravia“, čo zahŕňa analýzy údajov, „laboratórnu odolnosť“, pracovné sily v oblasti verejného zdravia, schopnosť reagovať na núdzové situácie a „našu globálnu zdravotnú bezpečnosť celosvetovo“ a dodáva, že „teraz je čas“ na zvýšenie výdavkov.

Na začiatku rokovania Dr. Anthony Fauci, špičkový odborník na infekčné choroby v USA povedal, že krajina bude robiť viac testov na Covid-19 a nie menej. Toto vyhlásenie je v priamom rozpore s tým čo Trump vyhlásil iba niekoľko hodín pred týmto rokovaním, keď vyzval na spomalenie testovania v USA.

Približne v polovici amerických štátov množstvo prípadov koronavírusu pokračuje v raste, ale Trump na stretnutí v Tulse v Oklahome povedal, že zvýšené množstvo testovania spôsobuje, že USA vyzerajú zle a že požiadal zamestnancov, aby testovanie spomalili. Jeho tlačový tajomník neskôr uviedol, že tieto poznámky boli „žart“, ale prezident si za svojím vyhlásením v utorok stál a povedal novinárom, že tieto komentáre neboli vtipom. Fauci kongresovému výboru povedal: „Som si istý, že... nikomu z nás nebolo nikdy povedané, aby sme spomalili testovanie. To je fakt. V skutočnosti budeme testovať viac .“

Ruská prokuratúra preverí propagandu západných médií ohľadom hlasovania o ústave
Západné rádia Sloboda, Hlas Ameriky a Súčasnosť dostávajú na svoju činnosť údajne jednu miliardu rubľov ročne zo zahraničia. Uviedol portál Rueconomics.ru. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


"Nasledujúcich pár týždňov bude rozhodujúcich pri riešení týchto prípadov...," uviedol Fauci, ktorý poukazoval hlavne na nárast prípadov na Floride, Arizone a Texase. Obavy, ktoré na pojednávaní zdieľali špičkoví lídri v oblasti zdravia, boli v rozpore s pokračujúcim úsilím Trumpa o zľahčovanie dopadov Covid-19. Najmenej osem zamestnancov Trumpovej kampane bolo pozitívnych na Covid-19 v Tulse, kde Trump oznámil počas kampane, že požiadal administratívnych úradníkov, aby spomalili testovanie, pretože sa objavuje príliš veľa pozitívnych prípadov.

"Testovanie je dvojsečný meč," povedal Trump novinárom. „Na jednej strane to ukazuje, že máte prípady a na druhej strane sa dozviete, kde sú tieto prípady a robíte dobrú prácu.“ Na otázku, či vedúcich zdravotníckych pracovníkov USA prezident na kongresovom rokovaní osobne žiadal, aby spomalili testovanie, všetci odpovedali „nie“.

Fauci povedal výboru, že je „obozretne optimistický“ v tom, že vakcína bude pripravená do konca roka alebo začiatkom roka 2021. Zazneli aj obavy z toho, čo sa stane ak v jednom čase udrie na krajinu chrípková sezóna a koronavírus. „Ak sa súčasne vyskytnú aktivity Covid-19 a chrípky, mohlo by to predstavovať obrovské zaťaženie systému zdravotnej starostlivosti v súvislosti s obsadením postelí, potrebami laboratórnych testov, osobnými ochrannými prostriedkami a bezpečnosťou zdravotníckych pracovníkov.“

Kim Čong-un „pozastavuje“ plány na vojenskú akciu proti Južnej Kórei
Deeskalácia napätia prichádza po sérii severokórejských provokácií Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Mário Martinka