V kauze Dobytkár je ďalší obvinený, ide o bývalého zamestnanca PPA
23 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Ďalším obvineným v korupčnej kauze Dobytkár má byť exzamestnanec Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Viktor M. Živil sa ako eurofondový poradca a pre podozrenie, že sa dopustil nepriamej korupcie, je stíhaný na slobode. 


To, že v korupčnom prípade v postavení obvineného figuruje aj ďalšia osoba, zistili Aktuality. Obvinený mal v minulosti pracovať ako hlavný radca v rámci regionálneho pracoviska PPA vo Zvolene. Podľa ministerstva pôsobil na pozícii hodnotiteľa projektov. 

Medzi rokmi 2004 až 2009, kedy Viktor M. v agentúre pracoval, mal spoznať jedného z hlavných aktérov korupčnej kauzy Ľubomíra Kropila. Práve ten mal vyšetrovateľom
Obvinený v kauze Dobytkár tvrdí, že peniaze z úplatkov mali ísť aj na výdavky SNS
Z uznesenia Špeciálneho trestného súdu vyplýva, že časť úplatkov v kauze Dobytkár mohla smerovať na stranícke výdavky SNS pred poslednými voľbami, informujú aktuality.sk Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok
, ako korupčná štruktúra v agentúre fungovala. Policajti u Kropila našli obrazy a umelecké diela v hodnote približne milión eur. 

Aktuality k novým zisteniam dopĺňajú, že Viktor M. sa mal po odchode z PPA začať venovať podnikaniu a poradenstvu s prideľovaním eurofondov. Keďže vopred poznal mechanizmus vyhodnocovania projektov, dokázal ich pre klientov pripraviť na mieru. 

Strana Za ľudí diskutuje o svojom vedení, Kiska možno z funkcie neodíde
Diskusia o vedení strany Za ľudí pokračuje, podľa informácií TASR je naďalej v hre aj možnosť, že exprezident SR Andrej Kiska ostane na jej čele. Kiska na otázku TASR, či nevylučuje takúto možnosť, odpovedal, že "všetky varianty sú... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA


Podľa slov obvineného mu mal Kropil ukázať vzorové projekty realizácie, vďaka čomu sa mohol pripraviť na subjektívne kritériá hodnotenia projektov. V prípade postupu podľa interných vzorov ministerstva mohli klienti dostať za projekty body v rámci špecifických kritérií. 

„Je tu kopec poradenských firiem, ktoré majú 'svojho Kropila'. Ja ich nepoznám, ale určite sú. … Tak to fungovalo. Ja som prišiel k 'svojmu Kropilovi', ktorý mi dal vzory, podľa toho som vypracoval projektovú realizáciu a podalo sa to. Neuspeli všetky projekty, ale tak 80 percent uspelo,“ vysvetlil obvinený podnikateľ. 

Žiadateľom o dotácie z eurofondov mal dávať v súvislosti so zisťovaním podrobností týkajúcich sa požiadaviek, ktoré musí žiadateľ spĺňať ku dňu vyhlásenia výzvy, telefónne číslo na Kropila. Kropil totiž disponoval informáciami z ministerstva, ktoré sa týkali týchto špecifických podmienok. 

Za takúto formu „poradenstva“ si Kropil následne pýtal od 14 do 25 percent z dotácie, ktorá bola napokon schválená. Peniaze sa ďalej rozdeľovali a smerovať mali aj na vyššie poschodia. Išlo o takzvané „peniaze pre systém“, o ktorých vo výpovedi hovoril iný obvinený Martin Kvietik. 

(aktualizované) Poslankyňa Krištúfková je plagiátorka horšia ako Andrej Danko, tvrdí Beblavý! (video)
Poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Petra Krištúfková (Sme rodina) okopírovala celú svoju bakalársku prácu. Vo svojom profile na sociálnej sieti na to upozornil ekonóm a bývalý predseda strany Spolu - občianska demokracia (Spolu) Miroslav Beblavý.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA