O otvorení hraníc tretím krajinám mimo EÚ sa rozhodne v priebehu budúceho týždňa
23 | 06 | 2020 I SITA

O otvorení hraníc tretím krajinám mimo Európskej únie (EÚ) sa rozhodne v priebehu budúceho týždňa.


Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). V súčasnosti stále platí dohoda o zatvorení hraníc tretím krajinám, ktorú uzavreli lídri členských krajín EÚ v marci. Znamená to, že na takzvanú zelenú mapu sa zatiaľ nepridávajú ďalšie krajiny.

Korčok informoval, že marcová dohoda lídrov členských štátov o uzavretí vonkajších hraníc Únie vyprší 30. júna. Šéf diplomacie viackrát zdôraznil, že hranice sa musia otvárať na základe objektívnych kritérií a nie politického tlaku. Priznal, že v EÚ zatiaľ nie je jednoznačná zhoda o ďalšom postupe. „Najdôležitejšia je ochrana zdravia našich občanov,“ priblížil minister postoj Slovenska k tejto otázke.

Podľa neho však existuje skupina krajín, najmä z juhu EÚ, kde žiadajú otváranie hraníc väčšiemu počtu krajín. Korčok tiež v tejto súvislosti pripomenul, že stále platia aj obmedzenia v rámci schengenu. „Necheme sa dostať do situácie, kedy ešte nebude otvorený schengen, ale budeme púšťať ľudí z tretích krajín,“ uviedol minister.

Rezort financií prezentoval desivú prognózu slovenskej ekonomiky
Výsledkom pandémie bude podľa analytikov rezortu financií tento rok úbytok až 76-tisíc pracovných miest. Nižší bude domáci aj zahraničný dopyt, firmy odložia investície. Trh práce výrazne oslabí, nezamestnanosť vrastie a mzdové tlaky ustúpia.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA


Šéf diplomacie nechcel hovoriť o ďalších krajinách, ktorým by malo Slovensko otvoriť svoje hranice. Priznal ale, že ide výhradne o kompetencie členských štátov EÚ. To v praxi znamená, že ak Rakúsko otvorí svoje hranice občanom krajiny, kde je zlá epidemiologická situácia, tí by vedeli bez problémov pricestovať aj na Slovensko.

Slovensko má tri základné kritéria pri otváraní hraníc EÚ. Musí ísť podľa ministra o postupné a kontrolované otváranie hraníc, ktoré bude mať systém, ktorý sa dá zvrátiť. „My sa chceme vyhnúť tomu, že sa z toho stane jarmok a že sa hranice budú otvárať pod politickým tlakom,“ dodal Korčok s tým, že stále sú krajiny, ktoré majú „podstatne vyššie čísla“ nakazených na Covid-19 a nemôžu očakávať reciprocitu v prípade otvárania hraníc.

Od 20. júna je možné na Slovensko voľne pricestovať z Bulharska, Cypru, Česka, Čiernej hory, Dánska, Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska. Zrušená bola tiež povinná karanténa, či už tá domáca inteligentná, alebo v štátnych zariadeniach.