Bolton môže vydať svoju knihu, ale jeho konanie by mohlo spôsobiť „nenapraviteľnú škodu“
22 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Federálny súd rozhodol, že John Bolton môže vydať svoju knihu, varoval však, že jeho správanie „vyvoláva vážne obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti“, informuje portál RT.


„Z dôvodov, ktoré netreba bližšie rozpracovávať, súd nenariadi celonárodné zabavenie a zničenie Boltonovej knihy,“ napísal vo svojom rozhodnutí sudca Royce Lamberth. Varoval však, že „bez zabezpečenia konečného schválenia spravodajskými orgánmi jednotlivých štátov“ môže Bolton spôsobiť krajine „nenapraviteľnú škodu“.

Bolton stále čelí občianskoprávnemu konaniu pre prípad, že by kniha, ktorá bude zverejnená 23. júna, porušila jeho dohodu o mlčanlivosti. Prezident Donald Trump tvrdil, že jeho bývalý administratívny úradník skryl vo svojej knihe informácie, ktoré nemôže zdieľať so svetom, pričom za zverejnenie tohto obsahu by „zaplatil veľkou cenou“.

Lamberth uviedol, že ak sa potvrdí, že utajované informácie sú skutočne v knihe, tak by potom Bolton mohol riskovať stratu ziskov z práce a čeliť potencionálnemu trestnému stíhaniu.

Migranti to nevzdávajú, snažia sa dostať do Európy akokoľvek
Slovinská polícia oznámila, že v sobotu na hraniciach s Chorvátskom objavila 22 migrantov ukrytých v dvoch cisternových vozidlách, informovala v nedeľu agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Boltonov právnik však rozsudok označil za víťazstvo a zmietol zo stola obvinenia, že autor „nesplnil v plnej miere svoju zmluvnú povinnosť voči vláde“.

Trump sarkasticky oslávil tento rozsudok a označil ho za „veľké víťazstvo pre súdny dvor“.



Aj keď sa ešte nenachádza v obchodoch, podrobnosti o Boltonovej knihe už rozbúrili vody. Spomedzi uniknutých materiálov bývalý poradca pre národnú bezpečnosť tvrdí, že sa prezident pokúsil zasahovať do vyšetrovaní viacerých ministerstiev spravodlivosti, aby získal výhody u zahraničných vodcov. Jedno z týchto vyšetrovaní sa týkalo tureckej spoločnosti a bol pod dohľadom prokurátora Geoffreyho Bermana, ktorý v sobotu odmietol odstúpiť zo svojej funkcie napriek tomu, že generálny prokurátor Bill Barr oznámil svoju rezignáciu.

Bolton tiež tvrdí, že má priame informácie o Trumpovi, ktorý sa pokúša zadržať federálnu pomoc Ukrajine výmenou za vyšetrovanie politického rivala Joea Bidena.

A tiež údajne popisuje Trumpovu administratívu ako toxické prostredie, v ktorom prezident pravidelne uráža svojich zamestnancov a zahraničných vodcov - napríklad tvrdí, že všetko, čoho sa francúzsky prezident Emmanuel Macron dotkne „sa zmení na *****“.

Milovník Hitlera a pravá ruka Escobara je na slobode: Pašerák Lehder v Nemecku bojuje s rakovinou!
Nebyť jeho, drogové impérium Pabla Escobara by možno nedosiahlo takých rozmerov. Carlos Lehder (70) je známy ako mimoriadne inteligentný pašerák, a práve on stál za zriadením tranzitného miesta na ostrove v Karibiku, odkiaľ odlietali lietadlá plné... Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Timotej Dudka