V utorok by malo pokračovať disciplinárne konanie s Dobroslavom Trnkom
21 | 06 | 2020 I TASR

Pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR by malo v utorok (23. 6.) pokračovať ústne pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.


Pred komisiu je konanie naplánované na 12.30 h v budove GP SR a podľa posledných vyjadrení predsedu komisie Attilu Izsáka naplánované je ďalšie dokazovanie. Ústne pojednávanie je verejné.

Prvé konanie s Trnkom trvalo 2. júna približne osem hodín, z toho veľká časť za zatvorenými dverami. Dôvodom bolo, že v rôznych súčastiach polície prebiehajú trestné konania a nebolo vhodné, aby sa s nimi oboznamovala verejnosť.

Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom K. v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa M. z väzby z roku 2004.

Zákon o lobingu preberieme na koaličnej rade, je to dôležité opatrenie, tvrdí Remišová
Strana Za ľudí má pripravené verzie zákona o lobingu, hovoriť by o ňom mali na koaličnej rade. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | TASR


Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok.

"Návrhu na zrušenie právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní podľa Trestného poriadku nebolo vyhovené," informovala 12. júna hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.