Súčasné demonštrácie ukazujú, že ľudia musia využiť "silu" aj v boji proti globálnemu otepľovaniu, tvrdí Thunbergová
21 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Protesty Black Lives Matter na celom svete ukazujú, že ľudia musia použiť „potrebnú silu“ aj v boji proti globálnemu otepľovaniu, tvrdí mladá aktivistka Greta Thunbergová, informuje portál RT. 


„Zdá sa, že sme prešli nejakým sociálnym zvratom, keď si ľudia začínajú uvedomovať, že nemôžeme odvracať zrak od týchto vecí. Globálne otepľovanie nemôžeme zamiesť pod koberec,“ povedala pre portál BBC 17-ročná Thunbergová.

Hovorí, že protesty, ktoré sa objavili po smrti Georga Floyda, ukazujú, že ľudia môžu mať „vplyv“.

Thunbergová cestovala po svete, pričom zahanbovala politikov a svetových vodcov, pre nedostatok opatrení v oblasti zmeny klímy v roku 2019. Tieto demonštrácie nemali intenzitu protestov BLM a menej stretov s políciou. Sama Thunbergová pripustila, že jej štrajky nedosiahli nič.

Trump si na mítingu uťahoval z pandémie a Bidena, kritizoval Nemecko
Tisíce prívržencov amerického prezidenta Donalda Trumpa prišli v sobotu večer do mesta Tulsa v štáte Oklahoma na jeho prvý predvolebný míting po 110-dňovej prestávke spôsobenej koronavírusovou pandémiou. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vzhľadom na to, že štrajky dosiahli „nič“ - a pripustenie „zeleného plánu obnovy“ od vlády nepostačuje na vyriešenie problému - Thunbergová teraz hovorí, že so zmenou klímy by sa malo zaobchádzať rovnako ako s hnutím Black Lives Matter a pandémiou Covid-19. Protesty rasovej rovnosti a vládne kroky týkajúce sa koronavírusu dokázali, že ľudia majú „potrebnú silu“, ktorú potrebujú na riešenie problémov.

Aktivistka tiež dodala, že pandémia „zmenila úlohu vedcov“ v spoločnosti, pretože ľudia sú ochotnejší počúvať „odborníkov“.

Thunbergová sa osobitne nezaoberala násilnejšími aspektmi protestov proti Black Lives Matter, ako je ničenie verejných sôch, zničenie podnikov a dokonca aj streľby v autonómnej zóne v Seattli, čo malo za následok jednu obeť.

Babiš obvinil Európsky parlament zo "zasahovania" do vnútorných záležitostí ČR
Český premiér a miliardár Andrej Babiš obvinil v sobotu Európsky parlament zo "zasahovania" do vnútorných záležitostí Českej republiky, keďže poslanci europarlamentu na piatkovom zasadnutí v Bruseli schválili uznesenie požadujúce zavedenie... Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR