Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na ďalšie zdražovanie
21 | 06 | 2020 I SITA

"Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy ceny ropy najprv stagnovali a následne klesali, očakávame, že benzín na našich pumpách môže v nasledujúcom týždni opäť zdražieť,“ predpokladá analytička Poštovej banky Jana Glasová.


Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na ďalšie zdražovanie benzínov a motorovej nafty. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy ceny ropy najprv stagnovali a následne klesali, očakávame, že benzín na našich pumpách môže v nasledujúcom týždni opäť zdražieť,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Benzín na našich pumpách minulý týždeň opäť výraznejšie zdražel. Cena 95-oktánového benzínu sa v minulom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšila o 1,7 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,114 eur za liter. Podobný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín, ktorého cena sa zvýšila o 1,5 % na úroveň 1,298 eur za liter. Nafty sa ale zdraženie nedotklo a jej ceny už štvrtý týždeň po sebe zotrvali na úrovni 1,011 eur za liter.

Súčasným systémom nebudeme schopní vyčerpať európsku pomoc, tvrdí Matovič
Finančný balík z Európskej únie v objeme osem miliárd eur na pomoc po pandémii nového koronavírusu Slovensko nebude schopné vyčerpať za súčasného nastavenia systému. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | TASR


V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je nafta stále lacnejšia o viac než 19 %, 95-oktánový benzín o 17 % a 98-oktánový benzín o približne15 %. „Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu v dôsledku koronavírusu viedol k tomu, že tankujeme aj výrazne lacnejšie ako pred rokom. V medziročnom porovnaní sú ceny benzínu “95“ nižšie až o 17 % a nafty o zhruba 16 %,“ dodala Glasová.

Počas minulého týždňa (24. týždeň) sa ceny na ropnom trhu najprv zvyšovali a ropa Brent sa vyšplhala až k hranici 42 amerických dolárov za barel. Následne ale opäť klesla smerom k 38 dolárov za barel. Dôvodom cenového poklesu bol podľa analytičky výrazný rast zásob ropy aj benzínu v USA.

Kontrolóri odhalili v máji viac ako 700 kilogramov nevyhovujúceho ovocia a zeleniny
Celkovo prekontrolovali inšpektori 47 883,66 kilogramu tovaru. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | SITA


To poukazuje na pretrvávajúci slabší dopyt po tejto komodite. Ruku k dielu pridal aj opätovný rast averzie voči riziku kvôli obavám z druhej vlny koronavírusovej epidémie. V priebehu tohto týždňa (25. týždeň) sa ale ceny čierneho zlata vybrali opäť smerom nahor a Brent-u sa podarilo prekonať aj 42-dolárovú hranicu.

„Podporila ich najnovšia prognóza Medzinárodnej agentúry pre energiu EIA, podľa ktorej síce tohtoročný dopyt po rope klesne o zhruba 8 miliónov barelov denne, je to ale menej, ako agentúra očakávala v predchádzajúcej prognóze. Opačným spôsobom na ceny ropy pôsobil pesimizmus medzi investormi prameniaci z toho, že globálny dopyt po rope by mohol opäť klesnúť, nakoľko začal opäť rásť počet nakazených koronavírusom v Číne aj v USA,“ konštatovala Glasová.

Chmelára na poste predsedu nahradil Bekmatov
Socialisti.sk chcú ľuďom ponúknuť čisto ľavicové hnutie. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR