Do toho, v akej európskej frakcii je Sme rodina, nebude Kollárovi „kecať“ žiadny partner, vyhlásil šéf parlamentu
20 | 06 | 2020 I SITA

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár zdôraznil, že je výsostne jeho záležitosťou, akých má zahranično-politických partnerov.


Reagoval tým na výhrady časti vládnej koalície, ktoré sa objavili pri skladaní vlády po voľbách. Ako šéf parlamentu by akceptoval pozvanie do Moskvy. Podľa neho je dôležité, „či sa tam podkladáte, robíte onucu alebo tam idete ako hrdý zástupca Slovenskej republiky“.

Kollár spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) v máji tohto roku podpísali deklaráciu, ktorou sa prihlásili k pokračovaniu proeurópskeho smerovania Slovenska a k plneniu záväzkov vyplývajúcich z členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO). Na otázku, či nenastane niečo podobné ako v minulosti, keď prezident Andrej Kiska vystupoval v jeden deň v Európskom parlamente a šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) v Moskve v Štátnej dume, odpovedal, že sa to môže stať.

„Na tom nie je nič zlé, keď jeden predstaviteľ je v Moskve a druhý v Bruseli. Čo je na tom zlé, že jeden je v Amerike a druhý v Číne? Dôležité je, aby zahraničná politika bola jasná. Ide o to, akým spôsobom vystupujete v ruskej Dume alebo, akým spôsobom vystupujete v Bruseli. To neznamená, že keď vystupujete v Bruseli, budem vám tlieskať, ak pôjdete proti záujmom tohto štátu,“ povedal Kollár.

S Pellegrinim má Drucker korektný vzťah, spoluprácu s jeho vznikajúcou stranou nevylúčil
Bývalý minister zdravotníctva a vnútra a súčasný predseda politickej strany Dobrá voľba, Tomáš Drucker, nevylúčil spoluprácu so vznikajúcou stranou Petra Pellegriniho (Smer-SD). Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | SITA


Podľa neho je úplný nezmysel, aby niekto chodil do Moskvy a „pochleboval tam“. Zdôraznil, že Slovensko patrí na Západ, má ukotvenie v Európskej únii (EÚ) a v euroatlantických štruktúrach. Nevidí však dôvod, prečo by ktorýkoľvek predstaviteľ SR nemal letieť do Moskvy.

„Samozrejme. Prečo by som tam nemal ísť?“ reagoval na otázku, či by išiel ako šéf parlamentu do Moskvy na pozvanie ruského partnera. Neurobil by tak v prípade, ak by pozvanie prišlo od predstaviteľa, ktorý je na sankčnom zozname EÚ.

Pokiaľ ide o pochybnosti o zahranično-politickej orientácii Sme rodina, tie po voľbách vyslovila podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. „To, v akej frakcii som, je výsostne, výsostne záležitosť hnutia Sme rodina a žiadny partner mi do toho kecať nebude. Všetci to vedia a rešpektujú to, lebo to musia rešpektovať. Nikto mi do toho nebude hovoriť, v akej frakcii v Európskom parlamente som.

Prípad podnikateľov súdených za machinácie pri verejných obstarávaniach je pred najvyšším súdom
Najvyšší súd SR (NS SR) by mal v utorok 23. júna rozhodovať v prípade podnikateľov súdených pre machinácie pri verejných obstarávaniach týkajúcich sa Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | SITA


Keby tá frakcia bola nelegálna, nech ju zažalujú a rozpustia,“ povedal Kollár. Dodal, že jemu tiež môže prekážať, keď sú jeho vládni partneri v liberálnych zoskupeniach. „Ale ani by ma nenapadlo ich na to upozorňovať,“ doplnil.

V roku 2019 Sme rodina podpísala vstup do hnutia Európa národov a slobody, ktorého ktorého spoluzakladateľom je šéf protiimigračnej talianskej strany Liga Severu Matteo Salvini. Na európskej úrovni spolupracuje Kollárovo hnutie tiež s krajne pravicovým francúzskym Národným frontom Marine Le Penovej.