Rusko po dvoch rokoch ruší zákaz používania aplikácie Telegram
19 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Po dvoch rokoch sa môžu používatelia smartfónov vrátiť k aplikácii Telegram, keďže ruský regulátor médií Roskomnadzor voči nej odstránil všetky obmedzenia, informuje portál RT.


Požiadavka, aby ruské mobilné siete a poskytovatelia internetových služieb zablokovali prístup k aplikácii na odosielanie správ, nezastavila ľudí aby ju voľne používali. Preto sa celá roztržka stala predmetom otvoreného výsmechu.

Komunikačnú službu pravidelne používajú úradníci, mediálne osobnosti a zákonodarcovia, pričom ruská vláda ju dokonca počas pandémie Covid-19 využila ako prostriedok na šírenie najnovších informácií o tomto víruse.

Aplikácia, ktorú vytvorili ruskí podnikatelia Nikolai a Pavel Durov, bola 16. apríla 2018 zakázaná pre jej odmietnutie poskytnúť dešifrovacie kľúče bezpečnostným službám krajiny.

Hackeri sa zameriavajú na európske letecké a vojenské spoločnosti, varujú experti
Odborníci na kybernetickú bezpečnosť odhalili cielené útoky škodlivého softvéru proti leteckým a vojenským spoločnostiam v Európe a na Strednom východe, pričom zdôraznili, aké účinné môžu byť phishingové útoky pri cielení na jednotlivcov, informuje... Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď je Telegram oficiálne obmedzený, aj naďalej funguje pre väčšinu používateľov v Rusku. Regulátorom sa opakovane nepodarilo zastaviť prístup občanom k aplikácii, a to aj napriek tomu, že zablokovali niekoľko miliónov IP adries.

Podľa vyhlásenia Roskomnadzoru sa agentúra po dohode s Úradom generálneho prokurátora rozhodla zrušiť požiadavku o obmedzení prístupu na platformu.

„Pozitívne hodnotíme pripravenosť, ktorú vyjadril zakladateľ aplikácie Telegram v boji proti terorizmu a extrémizmu,“ uviedla tlačová správa.

Začiatkom tohto mesiaca zakladateľ Pavel Durov uviedol, že jeho tím zlepšil metódy odhaľovania a odstraňovania „extrémistickej propagandy“ a požiadal úrady, aby obmedzenia ukončili, pričom vysvetlil, že odblokovanie telegramu v Rusku by malo pozitívny vplyv na národnú bezpečnosť krajiny.

Sme v zlovestnej novej ére totalitarizmu, kde jedinci využívajú sociálne médiá na zničenie každého, kto s nimi nesúhlasí
Tieto jednotky nenávisti, odsudzovania a moralizovania sú novodobými nacistami. Nenosia uniformy ani nemajú fyzické zbrane, ale ich zbraň psychologického zneužívania na internete je veľmi účinná, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár