Policajný zásah v Moldave je dôkazom, že Slovensko potrebuje nezávislú policajnú inšpekciu, tvrdí prezidentka
19 | 06 | 2020 I SITA

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je policajný zásah v Moldave nad Bodvou dôkazom toho, že Slovensko potrebuje nezávislú policajnú inšpekciu. Hlava štátu to povedala pri príležitosti siedmeho výročia policajnej akcie, pri ktorej malo 65 policajtov so psami napádať Rómov v miestnej osade. Práve Rómovia sú však dodnes súdení za podanie krivej výpovede.


Prezidentka uviedla, že už sedem rokov sa vedú diskusie a trvajú viaceré súdne konania „o primeranosti a odôvodnenosti“ tohto zákroku polície v osade. Podľa nej v situáciách, kde dochádza zo strany polície k použitiu donucovacích prostriedkov, a špeciálne pokiaľ vzniká podozrenie na rasový podtext zákroku, je dôležité, aby mala verejnosť k dispozícii nezávislú inštitúciu.

Práve tá totiž primeranosť použitých prostriedkov dokáže dôveryhodne vyšetriť. „Policajná inšpekcia, ktorá nie je nezávislá a na Slovensku zodpovedá tomu istému ministrovi ako polícia samotná, takouto inštitúciou nie je a minulosť nám to už opakovane ukázala,“ zdôraznila Čaputová.

Ponáhľal do prevádzky rýchleho občerstvenia, dostal 800 eur pokutu
Diaľniční policajti vodičovi Škody radarom namerali rýchlosť jazdy 202 km/h. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | TASR


Podľa hlavy štátu pripomenutie si siedmeho výročia od zásahu znamená aj zdôraznenie myšlienky, že je „najvyšší čas“ k systémovým zmenám policajnej inšpekcie. Čaputová dodáva, že na ich potrebu poukazuje aj Európsky súd pre ľudské práva a vo svojich správach taktiež súčasná a bývalá ombudsmanka SR.

Pred siedmimi rokmi zasahovalo na Ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou 65 policajtov so psami. Šiesti zo zbitých obyvateľov osady však čelia súdnym procesom, ktoré trvajú tretí rok.