OĽaNO chce od žien vedieť dôvod interrupcie (aktualizácia)
19 | 06 | 2020 I Peter Haluza, TASR

OĽaNO bude zaujímať, či pri rozhodnutí o potrate ide napríklad o finančné alebo sociálne dôvody.


"Aby sme vedeli kvôli čomu ženy-matky idú na umelé ukončenie tehotenstva, tak by sme mali vedieť príčiny. Preto navrhujeme, aby bol lepší zber informácií o potratoch," povedala v piatok na tlačovej besede poslankyňa OĽaNO Anna Záborská.

Podľa Záborskej ide o to, aby bolo možné identifikovať, či pri rozhodnutí o potrate ide napríklad o finančné alebo sociálne dôvody. Ako zdôraznila, nemenia sa základné podmienky umelého prerušenia tehotenstva.

Zmeniť by sa mala podľa návrhu lehota, počas ktorej si môže žena potrat rozmyslieť. Súčasťou navrhovanej legislatívy má byť aj informovaný súhlas.

Okrem toho chce OĽaNo zakázať komerčnú reklamu na interrupcie.

Aktualizované 19.6. o 13.07 hod. :

"V našom návrhu nehovoríme o zákaze či radikálnom obmedzení prístupu k ukončeniu tehotenstva, no o pomoci ženám, ak stoja pred rozhodnutím podstúpiť interrupciu primárne zo sociálnych a ekonomických dôvodov," uviedla Záborská s tým, že novela neposunie Slovensko liberálnym ani konzervatívnym smerom, ale smerom sociálnym a prorodinným. Tvrdí, že právna úprava má ponúknuť pomoc ženám tak, aby sociálny a ekonomický stav ženy či jej rodiny nebol dôvodom interrupcie.

Sme v zlovestnej novej ére totalitarizmu, kde jedinci využívajú sociálne médiá na zničenie každého, kto s nimi nesúhlasí
Tieto jednotky nenávisti, odsudzovania a moralizovania sú novodobými nacistami. Nenosia uniformy ani nemajú fyzické zbrane, ale ich zbraň psychologického zneužívania na internete je veľmi účinná, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Priblížila, že novela by mala napríklad predĺžiť lehotu na premyslenie si interrupcie pre ženu, jej partnera či rodinu zo 48 na 96 hodín. Zvýšiť navrhujú poslanci aj príspevok po narodení dieťaťa so zdravotným postihnutím. Rovnako by mala príspevky žena dostávať už počas tehotenstva, nie až po pôrode. Pri príspevkoch navrhujú tiež upustiť od pravidla dožitia sa dieťaťa aspoň 28 dní. Rovnako by sa malo úpravou riešiť aj núdzové bývanie pre ženy.

Poslankyňa za OĽaNO Lucia Drábiková doplnila, že novela má pomôcť napríklad aj slobodným matkám a študentkám, ktoré potrebujú pomoc. Upravovať má podmienky utajovaného pôrodu. Tieto ženy by mali podľa jej slov dostať komplexnú ponuku možností na ich zabezpečenie, aby sa dokázali komplexne rozhodnúť.

"Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov," povedal Fico (aktualizácia)
Strana Smer pripravuje personálnu obmenu a chce dať priestor mladým ľuďom. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR