Hackerský útok Číny na Austráliu
19 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Austrálsky premiér neoznačil Čínu ako zdroj nedávnych „sofistikovaných“ kybernetických útokov na piatkovej tlačovej konferencii. Ani nemusel.


„Zdroje“ vo federálnych vládnych agentúrach údajne potvrdili, že Čína je za nedávnymi kybernetickými útokmi zameranými na všetky úrovne vlády v Austrálii, ako aj na súkromný sektor, píše zdnet.com.

Predseda vlády Scott Morrison sa v piatok ráno na tlačovej konferencií snažil vyhýbať obviňovaniu Číny. "Austrália nesúdi... ale ak sa tak rozhodneme urobiť, vždy sa tak stane v kontexte toho, o čom sa domnievame, že je v našom strategickom národnom záujme.“

Netreba byť geniálny na to aby sme zistili, že Čína bola pravdepodobne za týmto útokom.Tým, že nepomenované zdroje vypustili túto informáciu vieme, že za útokom bola Čína, ale Morrison toto celé vyhlásenie môže poprieť a nevyzerať tak zle v očiach Číny.

Sme v zlovestnej novej ére totalitarizmu, kde jedinci využívajú sociálne médiá na zničenie každého, kto s nimi nesúhlasí
Tieto jednotky nenávisti, odsudzovania a moralizovania sú novodobými nacistami. Nenosia uniformy ani nemajú fyzické zbrane, ale ich zbraň psychologického zneužívania na internete je veľmi účinná, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár


„Samozrejme, že je to Čína,“ tweetoval Tom Uren, hlavný analytik kybernetickej bezpečnosti v Medzinárodnom stredisku kybernetickej politiky austrálskeho inštitútu pre strategické politiky. „Je iba málo krajín, ktoré majú túto schopnosť: Rusko, Čína, USA, Spojené kráľovstvo a možno Irán a Severná Kórea, hoci nemusia mať taký rozsah.“ Povedal Uren. „Iba Čína by mala chuť na taký široký útok.“

Podľa Urena, Morrison vysielal signály dvom skupinám divákov, jedna skupina bola interná ( domáce publikum ) a druhá externá ( Čína ). „Pre domáce publikum vyhlásil: Priveďte čo najviac úradníkov v oblasti bezpečnosti informácií..., pretože premiér práve povedal, že toto je dôležité “, povedal Uren. „Pre Číňanov: Sme z tohto už unavení a stupňuje sa to na najvyššiu úroveň. Toto je posledné varovanie, ak neprestanete vystúpime viac na verejnosti. Vystúpenie ministerky obrany, Lindy Reynoldsovej, bolo zaujímavé a je navrhnuté tak, aby posilnilo vážnosť."

Ukrajina rozložila korupčnú schému spojenú so spoločnosťou v ktorej bol Hunter Biden
Ukrajinskí predstavitelia zadržali hotovostný úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Toto bol doteraz najväčší úplatok v histórii krajiny a týkal sa prípadu, ktorý súvisí so zakladateľom Burisma Holdings, plynárenskej spoločnosti, ktorá dala... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Tento diplomatický uhol tiež vysvetľuje, prečo Morrison zvolal tlačovú konferenciu. Chcel hlasno a varovne zazvoniť, ale nechcel zverejniť žiadne informácie. Morrison nám vážnym hlasom povedal, že to boli sofistikované štátne útoky ( tieto útoky sú vždy sofistikované ) a, že sa odohrávajú už "mnoho mesiacov“ a „ich frekvencia sa zvyšuje“.

Reynolds vyhlásil, že musíme zabezpečiť, aby „všetky webové alebo e-mailové servery boli úplne aktualizované najnovším softvérom“ a „vždy používali viacfaktorové overenie“. Morrison si samozrejme nemohol pomôcť a musel sa pochváliť svojimi politickými krokmi. Pripomenul nám svoj volebný záväzok vybudovania kybernetickej odolnosti a skutočnosť, že dlho očakávaná stratégia kybernetickej bezpečnosti do roku 2020 bude zverejnená „v nasledujúcich mesiacoch“.
Riziko Prázdnych Tlačových Konferencií

Zahrabanie kódovaných správ na inak zbytočnej tlačovej konferencii môže mať zmysel pre diplomaciu, ale riskuje, že domáce publikum si bude myslieť že vláda nevie, o čom hovorí. Morrison v skutočnosti nepovedal nič iné ako „deje sa veľa kybernetikov a sú zlé“. To sme však už vedeli.

Bojoval s novinárskymi otázkami a musel pripustiť, že vyšetrovanie neodhalilo žiadne rozsiahle narušenia ochrany osobných údajov. Nedokázal povedať, koľko organizácií bolo zasiahnutých, dokázal povedať iba, že "veľa“, a ani jednu z nich nevedel pomenovať.

Poľský prezident hovorí, že „ideológia LGBT“ je horšia ako komunizmus
Andrzej Duda si chce pred júnovými prezidentskými voľbami týmto spôsobom získať hlasy ultrakonzervatívcov. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka