Čína vyhlásila, že vypuknutie koronavírusu v Pekingu je „pod kontrolou“
19 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Wu Zunyou, hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, vo štvrtok uviedol, že epidémia koronavírusu v Pekingu „je pod kontrolou“, varoval však, že nové prípady budú ešte pribúdať.


"Keď poviem, že je to pod kontrolou, neznamená to, že počet prípadov sa zajtra alebo nasledujúci deň zmení na nulu," povedal Wu. Podľa čínskych predstaviteľov od 11. júna v Pekingu došlo k 158 infekciám koronavírusu, píše breitbart.com

Napriek tomuto zdanlivo nízkemu počtu zdokumentovaných infekcií, mesto Peking (má približne 21 miliónov obyvateľov) zaviedlo niektoré dosť drakonické opatrenia vrátane cestovných obmedzení, zrušenia letov a zatvorenia škôl. V meste sa vyhlásila vírusová úroveň dva, pričom úroveň jedna je podľa čínskeho systému najhoršia. CBS News vo štvrtok poznamenala, že síce opatrenia v Pekingu boli optimisticky opísané ako „nenáročné“, no napriek tomu prišlo k vztýčeniu plotov narýchlo postavených okolo 29 rôznych štvrtí.

V Austrálii napadla skupina černošiek mladú bielu tínedžerku, ktorá čakala na vlak (VIDEO)
Bezcharakterný útok na dospievajúce dievča v Melbourne vyvolal pobúrenie, keď sa záber z incidentu začal zdielať na sociálnych sieťach. Obeť sa údajne bojí vzniesť obvinenia proti útočníkom, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Wu a ďalší čínski predstavitelia zdravotníctva opísali pekinské ohnisko ako „zhluk“ infekcií sústredených okolo potravinového trhu Xinfadi v juhozápadnej časti mesta. Xinfadi patrí medzi najväčšie čínske „mokré trhy“. Dá sa tu nájsť hlavne surové mäso a morské plody. Údajne nejde však o druh mäsa, ktoré súvisí s koronavírusom a predchádzajúcimi epidémiami, ako bol napríklad SARS.

Trh má rozlohu vyše 276 hektárov a môže sa pochváliť až 2 000 stánkami. Denne sem prichádza okolo 15 000 zákazníkov, avšak nie všetci sú obyvatelia Pekingu; Čínski predstavitelia tvrdia, že množstvo prípadov koronavírusu v iných mestách bolo spojených so zákazníkmi na trhu Xinfadi.

Svetová zdravotnícka organizácia (W.H.O.) v pondelok poprela fámu, ktorá cirkuluje v Číne, že koronavírus bol „dovezený“ na trh Xinfadi v kusoch lososa od európskych dodávateľov. Čínski predstavitelia sa snažia vykresliť prepuknutie vírusu v Pekingu ako zahraničnú infekciu. Teraz však existujú určité náznaky, že čínska posadnutosť tvrdením, že všetky nové infekcie koronavírusom pochádzajú z jej hraníc, by mohla priniesť spomalenie alebo zastavenie dovozu mäsa, ktoré Čína potrebuje na udržanie nízkej ceny potravín, ktoré by sa inak mohli dostať mimo kontroly.

Zistilo sa, že steroidy pomáhajú predchádzať úmrtiam pacientov s koronavírusom
Pokusy ukazujú, že dexametazón zachránil jedného z ôsmich pacientov na ventilátoroch Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Mário Martinka