Zamestnávanie mladých by mohlo zatraktívniť odpustenie odvodov
18 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Pri súčasnej výške priemernej mzde by firma pri prijatí absolventa v prípade odpustenia odvodov mohla ušetriť až 384 eur.


Vláda chce zatraktívniť prijímanie mladých ľudí bez skúseností. "Okresať náklady na ich zamestnanie by chceli napríklad dočasným odpustením odvodov," píšu Hospodárske noviny (HN).

Podobná úľava by mohla mať pri prijímaní zamestnancov veľkú váhu. Pri súčasnej výške priemernej mzde by totiž pri prijatí absolventa mohla firma ušetriť až 384 eur. Zamestnávatelia by ale preferovali rozšírenie podpory aj na ďalšie skupiny uchádzačov o prácu.

„Jednoznačne sme za, avšak pomohlo by to nielen u absolventov, ale aj pri zamestnávaní uchádzačov registrovaných na úrade práce viac ako tri mesiace,“ povedala pre HN hovorí Zuzana Rumiz, členka prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov.

Štát by mal preplácať zamestnávateľom príspevok na rekreáciu
Zamestnanci by mali využívať príspevok na rekreáciu jednoduchšie a výhodnejšie. Štát by mal preplácať zamestnávateľom celú výšku tohto príspevku v súčasnej výške 500 eur. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA


Súčasná situácia absolventom univerzít nepraje. Rebríček portálu Profesia.sk naznačuje, že čerstvo doštudovaní uchádzači majú náročnejšiu situáciu ako roky dozadu.

„Firmy majú najväčší záujem o absolventov informatiky. Výrazne sa však zmenil boj firiem o čerstvo doštudovaných ľudí. Záujem firiem opadol,“ povedala k aktuálnej situácii Nikola Richterová z portálu Profesia.sk. Kým v roku 2018 si životopis absolventa informatiky prehliadalo v priemere sedem zamestnávateľov, vlani počet klesol na šesť.

Ešte výraznejší úbytok záujmu o čerstvo doštudovaných uchádzačov vidieť pri ostatných odboroch. Napríklad životopis absolventov strojárstva si otvorilo v roku 2018 v priemere šesť zamestnávateľov, vlani to boli už iba necelí štyria.

Nižší záujem pritom možno vnímať pri absolventov všeobecne. Týka sa to všetkých odborov. „Pokles záujmu firiem však možno sledovať pri uchádzačoch celkovo. Situácia sa preto netýka iba absolventov. Dôvodom sú zmeny na trhu práce,“ uviedla Richterová.

Žiadosti o pomoc štátu pri platení nájmov budú môcť záujemcovia podávať od 24. júna
Žiadosti o pomoc štátu pri platení nájmov budú môcť záujemcovia podávať od 24. júna. Také sú aspoň predpoklady Ministerstva hospodárstva SR. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA