Kto potrebuje „ruských hackerov“? Najnovšia správa odhaľuje nekompetentnosť CIA
18 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Interná správa CIA o fiasku Vault 7 zobrazuje prekrásny obraz hlavnej americkej špionážnej agentúry. Spoločnosť WikiLeaks vydala hackerské nástroje CIA, ktoré pravdepodobne unikli internému pracovníkovi, informuje portál RT.


Vault 7 je séria dokumentov, ktoré obsahujú kybernetické útoky uskutočnené Centrom pre kybernetickú inteligenciu CIA (CCI) a publikoval ho WikiLeaks v marci 2017. Išlo o najväčšie porušenie údajov v histórii, ktoré malo dlhotrvajúce následky. Napríklad čínske spoločnosti zaoberajúce sa kybernetickou bezpečnosťou nedávno použili dôkazy z Vault 7, aby preukázali, že USA hackujú Čínu už viac ako desať rokov.

Podľa zverejnenej internej správy CIA „CCI uprednostňovala vytváranie kybernetických zbraní na úkor zabezpečenia svojich vlastných systémov. Každodenné bezpečnostné praktiky boli žalostne laxné.“

„Väčšina našich citlivých kybernetických zbraní nebola oddelená, používatelia zdieľali heslá na úrovni administrátorov systémov, neexistovali žiadne efektívne ovládateľné médiá, ktoré by sa dali vymeniť, a historické údaje boli používateľom dostupné bez stanovených medzí,“ uvádza sa v správe.

Elitný tím CIA podcenil správu počítačových systémov, dát sa zmocnili hackeri
Krádež prísne tajných počítačových hackerských nástrojov z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v roku 2016 umožnila zlá pracovná kultúra tamojšieho elitného tímu, ktorý sa dostatočne nesústredila na ochranu vlastných počítačových... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Ťažko editovaný dokument skutočne siaha až do októbra 2017, a bol zverejnený v utorok senátorom Ronom Wydenom, v snahe, aby tlak na nového riaditeľa Národnej spravodajskej služby Johna Ratcliffa zaručil, že uloží nové bezpečnostné opatrenia. Aj keď je neschopnosť CIA zrejmá, zdá sa, že nikto si nevšimol skutočný problém: načasovanie porušenia a jeho dôsledky.

V správe sa uvádza, že CIA „si neuvedomila, že k strate došlo až o rok neskôr, keď ju spoločnosť WikiLeaks verejne oznámila v marci 2017.“ Čo teda dialo medzi marcom 2016 a marcom 2017? Uhádli ste: Russiagate!

Aj keď jeho vlastný kybernetický arzenál bol vytrhnutý z jeho rúk, šéf CIA John Brennan bol posadnutý „ruskými hackermi“ Demokratického národného výboru alebo e-mailov Hillary Clintonovej, alebo o čo šlo v „Steele Dossier“, ktorý vyhlasoval, že má Donald Trump tajnú dohodu s Ruskom, ktorá sa nakoniec zmenila na neslávne známe „hodnotenie spravodajských informácií“, ktoré obvinilo Moskvu zo zasahovania do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Exkluzívne: Masívna špionáž používateľov prehliadača Google Chrome vykazuje nové bezpečnostné slabiny
Nové zistenia v oblasti spywaru odhalili slabiny v sťahovaní dodatočných rozšírení najpoužívanejšieho internetového prehliadača Chrome. Má sa jednať až o 32 miliónov stiahnutí na celom svete. Informovali o tom vedci spoločnosti Awake... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


A zhoršuje sa to. Správa tvrdí: „Keby boli údaje ukradnuté v prospech štátneho protivníka a nezverejnené, pravdepodobne by sme o strate nevedeli - ako by to platilo pre veľkú väčšinu údajov agentúry.“

Takže ak by mystickí „ruskí hackeri“ chceli skutočne ublížiť USA, mohli by jednoducho použiť nechránené počítačové zbrane CIA a spôsobiť zmätok po celom svete. Nič z toho sa samozrejme nestalo. Napriek tomu Brennan a jeho spoločníci už roky hovoria, že Rusi chceli „zneškodniť našu demokraciu“ zverejnením niektorých e-mailov a zverejnením poznámok na sociálnych sieťach!

Anonymous sa zapojili do protestov v USA. Hackli stránku polície aj policajné rádiá
Do vlny protestov v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Gergea Floyda, sa zapojila aj hackerská skupina Anonymous. Hackeri nabúrali stránku Minneapoliskej polície prostredníctvom policajných rádií v Chicagu, kde nechali hrať pesničku od... Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


V irónii sa Trumpova administratíva, ktorú vedie muž, ktorý vyhlásil vojnu s Irakom a bol falošne obvinený z práce s WikiLeaks a Ruskom, aby bol zvolený - v súčasnosti chce vydanie Juliana Assangeho z Veľkej Británie, kvôli hackerských poplatkoch súvisiacichs odhalením amerického zverstva v Iraku v roku 2010 WikiLeaks.

Pokiaľ ide o to, ako sa Vault 7 dostal k WikiLeaks, tak USA stále nemajú stopercentnú istotu. Joshua Schulte, zamestnanec obvinený z úniku spisov, je stíhaný znova po svojom prvom súdnom konaní v marci. Jeho právnici tvrdili, že bezpečnosť CIA bola tak laxná, že to mohol urobiť hocikto iný v tíme, alebo dokonca aj ľudia z vonka.

Až nabudúce médiá podajú správu o nejakom tvrdení založenom na informáciam zo CIA, pokúste sa mať vyššie uvedené skutočnosti na pamäti.

Mark Zuckerberg oznamuje, že Facebook používateľom umožní vypnúť politické reklamy
Generálny riaditeľ Facebooku, Mark Zuckerberg v utorok oznámil, že platforma umožní svojim používateľom vypnúť politické reklamy, píše businessinsider.com Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Mário Martinka