Prezidentka podpísala uvoľnenie zákazu predaja osobných ochranných prostriedkov
17 | 06 | 2020 I SITA

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov sa čiastočne uvoľní. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o novelizácii zákonov k mimoriadnym opatreniam súvisiacim so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.


S filtračnými tvárovými polmaskami FFP2 bez vydychovacieho ventilu sa tak už bude môcť obchodovať. "Táto úprava má tiež za cieľ predísť hospodárskym škodám podnikateľov, ktorí disponujú veľkými množstvami týchto ochranných prostriedkov bez možnosti ich predaja," uvádza v materiáli rezort zdravotníctva.

Úprava má podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího tiež pomôcť pacientom, ktorým by od 1. júla neúnosne stúpli doplatky za niektoré lieky. Mohlo by podľa neho ísť aj o doplatky v sume viac ako 50 eur. "Počas pandemickej situácie nebolo možné týchto pacientov prestavovať na lacnejšiu liečbu," uviedol.

Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA


Dodal, že vzhľadom na to, že špecialisti do veľkej miery odkladali rôzne vyšetrenia, je dôležité priorizovať pacientov. Je podľa neho dôležité posunúť toto ustanovenie až do obdobia troch mesiacov po skončení pandemickej situácie.

Zákonom sa tiež spresňujú ustanovenia súvisiace s epidemiologickými ambulanciami, ktoré boli zriaďované pre pacientov s ochorením Covid-19. Upravujú sa tiež podmienky, pri ktorých môže byť pomer úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca za liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu zmenený tak, aby sa udržala stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Zruší sa aj dočasné pozastavenie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.

Pri nehode nákladného auta v Kraľovanoch uniklo na cestu 200 litrov nafty
Dopravná nehoda nákladného auta na štátnej ceste v Kraľovanoch si po 3.00 h v noci vyžiadala zásah hasičov z Dolného Kubína. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR