O čom je smrteľný spor medzi Indiou a Čínou?
17 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Najmenej 20 vojakov zahynulo v boji pozdĺž spornej himalájskej hranice počas prvého fatálneho stretu od roku 1975, píše theguardian.com



Čo sa stalo ?

Najmenej 20 ľudí zomrelo pri zrážke indických a čínskych jednotiek pozdĺž spornej himalájskej hranice vedúcej oblasťou Ladakh v Kašmíre. Boje vypukli v pondelok večer, keď na úzkom hrebeni narazila indická hliadka na čínske sily. Počas konfrontácie indický veliaci dôstojník spadol do rieky a zahynul. Boli povolané stovky vojakov z oboch strán, pričom bojovali hlavne skalami a palicami. Niektorí vojaci padli do rokliny a zahynuli.

Indická armáda vyhlásila, že na obidvoch stranách došlo k obetiam, a potvrdila, že počas zrážok boli zabití traja jej vojaci, pričom ďalších 17 neskôr zraneniam podľahlo. Peking odmietol potvrdiť akékoľvek úmrtia zo svojej strany, obvinil však Indiu z prekročenia hraníc a „provokovania a útoku na čínsky personál“. Šéfredaktor štátnych novín Global Times povedal, že chápe, že došlo k čínskym obetiam, ale Ľudová oslobodzovacia armáda sa chcela vyhnúť porovnávaniu čísel.
Prečo teraz ?

Napätie sa stupňuje od konca apríla. Vtedy Čína vyslala tisíce vojakov na sporné územie pozdĺž Línie Skutočnej Kontroly (LAC). Do oblasti priniesla aj delostrelectvo a vozidlá. Analytici tvrdia, že čínska vláda, ktorá bola pri budovaní infraštruktúry v tejto oblasti asertívnejšia, sa snaží vykoreniť akékoľvek úsilie Indie o modernizáciu vlastných vojenských zariadení.

Poľský prezident hovorí, že „ideológia LGBT“ je horšia ako komunizmus
Andrzej Duda si chce pred júnovými prezidentskými voľbami týmto spôsobom získať hlasy ultrakonzervatívcov. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Čínske odmietnutie opustiť sporné oblasti, vrátane údolia Galwan na indickom území, vyvolalo v kľúčových pohraničných oblastiach konflikty ktoré vyústili do hádzania kameňov a pästných zápasov. Minulý mesiac došlo k veľkým bitkám medzi hliadkami, ale nedošlo k žiadnym úmrtiam. Začiatkom tohto mesiaca sa hlavní vojenskí predstavitelia z oboch strán stretli a zaviazali sa k uvoľneniu napätia.
História sporu

India a Čína viedli v roku 1962 vojnu o spornú hranicu v Himalájach. Vojna sa skončila prímerím a vytvorením de facto hranice známej ako Línia Skutočnej Kontroly. Odvtedy zavládol neistý a krehký mier, ktorý bol v rokoch 2013 a 2017 prerušený potýčkami na hraniciach.

O žiadnych oficiálnych hraniciach sa nikdy nerokovalo. Región, v ktorom došlo ku konfliktom, je riedko osídlený terén vo vysokej nadmorskej výške, ktorý prechádza oblasťou Ladakh a tá hraničí s Tibetom, kde väčšinu obyvateľstva tvoria prevažne budhisti. Je to aj obľúbený turistický cieľ.
Čo je línia skutočnej kontroly ( LAC )?

LAC je hrubá demarkačná čiara, ktorá oddeľuje územie kontrolované Indiou od územia kontrolovaného Čínou. Presné umiestnenie línie, najmä v západnom Ladakhu, zostalo sporné. Úsilie medzi oboma krajinami o objasnenie LAC sa podľa indických médií v posledných dvoch desaťročiach zastavilo.

 Pästná demokracia v šľachtickej republike (kňaz Alexej Chotejev)
Komentár Alexeja Chotejeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

Čo obe strany chcú ?

Obidve krajiny sa snažia uplatniť si nárok na územie silnou militarizáciou regiónu. Obe armády si tu vybudovali cesty, letiská, základne a ďalšiu infraštruktúru, ako napríklad telefónne linky. Vojaci vykonávajú pravidelné hliadkovanie pozdĺž spornej hranice. Čína si nárokuje na viac ako 90 000 štvorcových kilometrov vo východných Himalájach a ďalších 38 000 štvorcových km na západe. Oba tieto nároky India neuznáva.
Čo ďalej?

Konflikt má na svet obrovské geopolitické následky. Čína a India sú dva najľudnatejšie národy na Zemi a oba sú jadrovými mocnosťami. Krajiny vedú vlády, ktoré sa riadia silne nacionalistickými myšlienkami a ktorých armády sa považujú za ukazovatele národného prestíže a hrdosti. Obidve strany sa v posledných týždňoch usilovali o odstránenie eskalácie napätia, ale strata životov situáciu ešte viac komplikuje.

Čínske štátne médiá informovali, že čínska armáda ( PLA ) vykonáva vojenské cvičenia „zamerané na zničenie hlavných nepriateľských centier v hornatej oblasti s vysokou nadmorskou výškou“. Vojenské velenie PLA v Tibete uskutočnilo v utorok cvičenia ťažkého delostrelectva. Niektoré správy naznačujú,  že tieto cvičenia sa týkajú pripravenosti PLA na boj s Indiou.

Putin tvrdí, že Rusko zvládlo koronavírus lepšie ako USA
Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko zvládlo pandémiu koronavírusu lepšie ako Spojené štáty. „Všetko ide pomerne hladko. Vychádzame z tejto situácie s koronavírusom s istotou a s minimálnymi stratami. … Ale v (Spojených štátoch) sa tak... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka