NAKA vyšetruje diaľničiarov kvôli kamerovému systému za desiatky miliónov
17 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

NAKA začala s vyšetrovaním Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) kvôli nákupu špeciálneho kamerového systému v hodnote takmer 38 miliónov eur. V súvislosti s vyšetrovaním sa hovorí o predražení, informácie o zariadeniach sú však v režime utajenia. 


Zákazka v hodnote 37,6 milióna eur pre firmu Tempest mala byť na stole počas pôsobenia minulej vlády. Podľa diaľničiarov ide o systém analýzy vzdialených lokalít prioritného infraštruktúrneho majetku. Hospodárske noviny informujú, že súčasťou utajovaného systému za desiatky miliónov eur mali byť len štyri kamery. 

V tomto kontexte sa hovorí o vysoko špecializovaných zariadeniach, ktoré by mali zvládnuť identifikovať základné údaje z kamery a dokonca aj osoby. Podľa Hospodárskych novín by to znamenalo, že takáto technológia by musela byť prepojená so zoznamom osôb spolu s ich identifikačnými údajmi. 

„Polícia sa vo všeobecnosti zaoberá každým podozrením z protiprávneho konania, o ktorom sa dozvie, bližšie informácie ku konkrétnym subjektom nie je možné poskytnúť,“ vyjadril sa k prebiehajúcemu vyšetrovaniu hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Pre Krištúfkovú vytvorili novú funkciu, stane sa splnomocnenkyňou vlády
Poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina), ktorá je matkou jedného z detí Borisa Kollára a v minulosti mala vzťahy aj s mužmi z bratislavského podsvetia, dostane novú funkciu. Po novom by sa mala stať splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny... Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Medzičasom bola odvolaná manažérka v NDS, ktorá za vysúťaženou zákazkou stála. Tá mala mať okrem iného styky na rezorte obrany kde funguje aj tajná služba. Ani ministerstvo obrany a ani Slovenská informačná služba (SIS) však na to, či o zákazke pre diaľničiarov vedeli, neodpovedali. 

Hoci sa hovorí o tom, že systém, prostredníctvom ktorého mala NDS vyhodnocovať riziká spojené s poškodzovaním majetku diaľničiarov, mal zahŕňať iba štyri kamery, vedenie akciovky s takýmito tvrdeniami nesúhlasí. 

„Projekt na ochranu prioritnej infraštruktúry je zákazkou v utajenom režime. Z tohto dôvodu nemôžeme poskytnúť viac informácií, inak by sme sa dopustili porušenia zákona. Informácie, na ktoré sa odvolávate nie sú pravdivé a sú zavádzajúce,“ zdôrazňuje Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS. 

Suma za tender v hodnote bezmála 38 miliónov eur je však podľa odborníkov vysoká. Ondrej Macko z časopisu TouchIT pre Hospodráske noviny hovorí, že takáto by bola za štyri kamery neakceptovateľná. O vysokú sumu by podľa neho išlo aj v prípade, ak by predmetný systém dokázal presne rozoznávať osoby.

Macko ale dodáva, že o existencii systému, ktorý by dokázal presne identifikovať osobu a zároveň jej priradiť meno z databázy, nevie. Sú však známe systémy, ktoré dokážu napríklad učiť približný vek snímanej osoby alebo napríklad to, do akej miery sa venuje šoférovaniu. 

(Aktualizované) Pellegrini predstavil osobnosti Smeru ktoré s ním odchádzajú do novej strany
Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý nedávno oznámil, že po spore s Robertom Ficom odchádza zo Smeru, ukázal tím ľudí, s ktorými odchádza zo svojej materskej strany do nového subjektu. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Gabriel Matta