Zdravotné poisťovne pripravujú ročné zúčtovanie poistného
16 | 06 | 2020 I TASR

Platiteľ poistného je povinný uhradiť nedoplatok z ročného zúčtovania do 45 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov.


Počas najbližších dní sa dozvedia prví poistenci a platitelia poistného výsledok ročného zúčtovania. Informáciu o ročnom zúčtovaní zdravotná poisťovňa oznámi výkazom nedoplatkov, ak je výsledkom ročného zúčtovania nedoplatok, alebo oznámením o výsledku ročného zúčtovania, ak je výsledkom ročného zúčtovania preplatok.

Zdravotné poisťovne vysvetlili, že platiteľ poistného môže podať námietky proti výkazu nedoplatkov či nesúhlasné stanovisko k oznámeniu o výsledku ročného zúčtovania do 15 dní odo dňa doručenia jeho doručenia. Platiteľ poistného je povinný uhradiť nedoplatok z ročného zúčtovania do 45 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vráti preplatok z ročného zúčtovania platiteľovi poistného po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov najneskôr do 45 dní odo dňa márneho uplynutia lehoty na podanie nesúhlasného stanoviska k oznámeniu o výsledku ročného zúčtovania alebo doručenia nového oznámenia o výsledku ročného zúčtovania.

Prezidentka nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja za primerané a dôvodné
Obmedzenie nedeľného predaja môže byť realizované na báze dobrovoľnosti alebo na základe zákona, ktorý získa dostatočnú podporu poslancov, zdôrazňuje prezidentka. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR


Ako prvým zasiela VšZP výsledky ročného zúčtovania fyzickým osobám. Sú medzi nimi zamestnanci, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), samoplatitelia i poistenci štátu. VšZP odhaduje, že prvé výsledky ročného zúčtovania poistencom a platiteľom poistného zašle koncom júna. Ročné zúčtovanie pošle dokopy vyše 600.000 poistencom.

Na vykonanie ročných zúčtovaní sú pripravení aj v najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovni. "Momentálne finišujeme s overovaním údajov u našich poistencov," uviedol pre TASR PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Poistenci však podľa jeho slov musia počítať s tým, že ročné zúčtovania budú vykonané neskôr ako po minulé roky, dôvodom je nový koronavírus. Ročné zúčtovania vykoná Dôvera zdravotná poisťovňa približne 342.000 poistencom.

Škandál okolo paláca v Londýne a iné škandály Vatikánu (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Hovorkyňa súkromnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová uviedla, že poisťovňa spracováva približne 130.000 ročných zúčtovaní. "Najskôr dostanú ročné zúčtovania SZČO. Ak však poistenci a platitelia majú konto v online pobočke, výsledok ročného zúčtovania si majú možnosť pozrieť aj v elektronickej podobe," povedala.

Dodala, že z dôvodu pandémie nového koronavírusu bol pre daňové subjekty posunutý termín na podanie daňového priznania, z ktorého zdravotné poisťovne vychádzajú pri výpočte ročného zúčtovania poistného. To posunulo aj termín, dokedy majú zdravotné poisťovne vykonať ročné zúčtovanie, z 30. septembra na 31. októbra.

Ak výška preplatku alebo nedoplatku nedosiahne najmenej päť eur, povinnosť odviesť nedoplatok ani vrátiť preplatok nevzniká. SZČO si vo výsledku ročného zúčtovania nájdu aj dôležitú informáciu - o výške preddavku na nasledujúce obdobie od 1. januára 2021 do 31. decembra 2021.

AKTUÁLNE: KĽDR zrejme vyhodila do vzduchu medzikórejský styčný úrad v Kesongu (aktualizácia)
Severná Kórea v utorok pravdepodobne vyhodila do vzduchu medzikórejský styčný úrad v pohraničnom meste Kesong. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR