Slovensko sa v oblasti konkurencieschopnosti prepadlo na 57. miesto
16 | 06 | 2020 I SITA

Slovensko sa v oblasti konkurencieschopnosti prepadlo v tomto roku na 57. miesto. V medziročnom porovnaní sa jeho postavenie zhoršilo o štyri priečky.


Z celkovo hodnotených 63 krajín sa za Slovenskom ocitlo z Európy už len Chorvátsko. Svetovú ročenku konkurencieschopnosti ekonomík zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F. A. Hayeka Bratislava a ďalšími organizáciami z celého sveta.

Index vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí. Ako upozorňujú autori správy, Slovensko patrilo v rokoch 2007 – 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto).

Prvú priečku v roku 2020 obhájil Singapur. Na druhom mieste sa umiestnilo Dánsko a na tretie sa dotiahlo Švajčiarsko. Do prvej desiatky sa dostalo ešte Holandsko, Hongkong, Švédsko, Nórsko, Kanada, Spojené arabské emiráty a na desiate miesto sa prepadli Spojené štáty americké.

Učiteľa pichol útočník priamo do srdca, opísala útok vo Vrútkach riaditeľka
„Nerob to, Ivan, nerob to!“, kričala na útočníka kričala riaditeľka školy vo Vrútkach, ktorej sa nôž sa šmykol po ľavej strane hrudníka. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Peter Haluza


"Singapur si udržal prvú pozíciu, zatiaľ čo jeho prenasledovatelia Hongkong a Spojené štáty výraznejšie klesli. Za úspechom Singapuru je jeho ekonomická výkonnosť, ktorá pramení zo sily jeho medzinárodného obchodu a investícií, zamestnanosti a trhu práce. Kľúčovú úlohu zohrávajú aj stabilné výkony vo vzdelávacom systéme a technologickej infraštruktúre," konštatuje sa v zverejnenej tlačovej správe. Index odhalil aj skokanov, najvýraznejšie si polepšili Grécko (z 58. na 49.) a Estónsko (zo 35. na 28.), naopak najviac si pohoršili Kazachstan (z 34. na 42.) a Indonézia (z 32. na 40.).

Slovensko je v porovnaní s najbližšími susedmi v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou (33.), ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou regiónu V4 a ktorá si v tomto roku udržala umiestnenie z minulého roku. Taktiež je za Poľskom, ktoré je na 39. priečke, pričom si medziročne pohoršilo o 1 miesto a aj za Maďarskom, a to o 10 priečok. Maďarsko je tak ako vlani 47. Tento rok sa pritom pred Slovensko dostala už aj Ukrajina (55. miesto).

Rozdiel v konkurenčnej sile postkomunistických a „západných“ krajín je podľa správy evidentný na príklade Rakúska, ktoré, hoci leží tesne pri Slovensku, je 16. najkonkurenčnejšou ekonomikou podľa rebríčka. Z postkomunistických krajín najväčšie medziročné zlepšenie zaznamenali Estónsko (postup na 28. miesto z 35.), Slovinsko (35. miesto z 37.) a Bulharsko (48. miesto) bezo zmeny.

Nárok rodičov na OČR pri neposlaní detí do škôlky a školy sa zachová aj v júni
Desaťtisíce rodičov, ktorí sa od začiatku júna rozhodli neposlať svoje dieťa do jaslí, škôlok a škôl pre obavu o ich zdravie alebo pre nedostatočnú kapacitu predškolských zariadení, budú mať aj naďalej nárok na pandemické ošetrovné.... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | SITA


Najväčšími výzvami pre rast konkurenčnej schopnosti sú podľa Svetovej ročenky konkurencieschopnosti pre Slovensko v najbližších rokoch najmä stabilizácia výdavkov a návrat k vyrovnanému rozpočtu, ďalej posilnenie procesov digitalizácie vo všetkých sektoroch a reforma sektora vzdelávania tak, aby vyhovovala potrebám zamestnávateľov. Slovensku odporúča aj posilniť podnikateľské prostredie a riešiť nedostatočnú kvalifikovanú pracovnú silu a vysoké náklady na pracovnú silu.

Index konkurencieschopnosti ekonomík porovnáva a hodnotí 255 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach, a to ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Dve tretiny dát predstavujú „tvrdé“, objektívne údaje, ako napríklad štatistiky o každej krajine, a sú pre potreby indexu získané zo správ medzinárodných organizácií.

Subjektívne hodnotenia zvyšných faktorov boli získané na základe prieskumu u viac ako 6 200 top manažérov zo všetkých krajín, pričom zo Slovenska sa prieskumu zúčastnilo takmer sedemdesiat riaditeľov a vedúcich pracovníkov súkromných podnikov.

Pellegrini si pletie úlohy orgánov činných v trestnom konaní, tvrdí Remišová
Zdá sa, že podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) si pletie úlohy a právomoci orgánov činných v trestnom konaní. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR