Škandál okolo paláca v Londýne a iné škandály Vatikánu (Vladimír Malyšev)
16 | 06 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


O tajných schémach prevodu tieňových peňazí členmi pápežskej kúrie


Ako uviedla tlačová služba Vatikánu, polícia tohto mini štátu zatkla makléra Gianluigiho Torziho v súvislosti so škandálne známym prípadom finančných transakcií so zahraničnou nehnuteľnosťou, do ktorej sú zapojení niektorí zamestnanci Štátneho sekretariátu (vlády) Vatikánu. Zdá sa, že zatýkací rozkaz na Torciho bol vydaný v súvislosti so "známou udalosťou, spojenou s kúpnopredajnou vecou londýnskej nehnuteľnosti, ktorá zahŕňala sieť spoločností, v ktorých boli pritomní niektorí funkcionári Štátneho sekretariátu Vatikánu.» Zatknutá osoba bola obvinená z vydierania, sprenevery, priťažujúceho podvodu a prania špinavých peňazí.

Budova Vatikánskej banky


Podľa tvrdeniaLa Stampa, ako sprostredkovateľ v komplikovanom prípade s predajom londýnskeho paláca patriacom Vatikánu sa Gianluigi Torzi zaoberal vydieraním, od Svätej stolice sa snažil vytiahnuť 15 miliónov eur. Teraz mu hrozí až 12 rokov väzenia. Momentálne je maklér držaný vo väzbe v kasárňach zboru Vatikánskej polície.»

Tento škandál prepukol vo Vatikáne ešte minulý rok. V októbri boli zabavené dokumenty v niektorých útvaroch Štátneho sekretariátu a Úradu pre finančné informácie (AIF). Bolo odvolaných päť vplyvných úradníkov Rímskej kúrie. Vo februári tohto roku vatikánske úrady zabavili dokumenty a informačné zariadenia ešte u jedného významného vatikánskeho preláta Alberta Perlascu. ‘’Škandál okolo paláca v Londýne sa rozširuje. Včera bol zatknutý Torzi a dnes prišla informácia o zmrazení vatikánskych účtov vo Švajčiarsku", - písalo 6. júna talianske Il Giornale. Tento prípad vystaví Vatikán otrasom… Úlohy, ktoré účastníci v tomto prípade zohrávali, zostávajú ešte stále nevyjasnené."

Je potrebné pripomenúť, že Vatikán je veľkým vlastníkom pôdy a vlastníkom akcií mnohých spoločností. Talianski kardináli sa energicky zaoberajú špekuláciami na burze, predajom pozemkov a nehnuteľností. Väčšina transakcií prechádza cez americké banky. Riaditeľom Vatikánskej banky, teda Inštitútu pre náboženské diela bol dlhé roky rodák z USA kardinál Paul Marcinkus.

Financie Vatikánu riadil mnohé roky americký kardinál Paul Marcinkus

Tam, kde je veľa peňazí, tam sú aj škandály.

Okolo financií Vatikánu neustále vzplaňujú. Najväčší z nich šokoval Taliansko v 70. rokoch 20. storočia, keď bankár Michele Sindona skončil vo väzení potom, ako skrachoval Bank of Unione, ktorého čast akcií patrila Vatikánu. Podozrenie z účasti na podvodoch padlo na Paula Marcinkusa. Pápež Ján Pavol I. vydal príkaz na vyšetrenie škandálu, no čoskoro za zvláštnych okolností zomrel. Anglický novinár David Yallop tvrdil, že pápež bol otrávený.

Ďalší mega škandál súvisel s bankrotom banky Banco Ambrosiano, jednej z najväčších súkromných bánk v Taliansku, v ktorej vznikla finančná diera vo výške 1,4 miliardy dolárov. Roberto Calvi, šéf banky a priateľ Paula Marcinkusa, utiekol, čoskoro ho však našli obeseného pod mostom Čiernych mníchov v Londýne  (tak sa nazýva jedna z existujúcich slobodomurárskych lóží v Anglicku). Hlavným akcionárom skolabovanej banky bol Vatikán, ktorý do fiktívnych firiem nalial až miliardu dolárov. V roku 2009 vyšla kniha D. Nuzziho „Vatikán s.r.o.“, ktorá odhalila tajné schémy prevodu tieňových peňazí Vatikánskou bankou. Kniha odhalila zložitý systém tajných účtov, ktorý umožňoval pranie špinavých peňazí talianskych mafiánov, podnikateľov a politikov na vysokej úrovni. Vatikán s cieľom zlepšiť svoju pošramotenú povesť musel vtedy prijať zákon o boji proti praniu špinavých peňazí získaných nelegálnou cestou.

Vatikánska polícia


Bijú po „Svätej stolici“ (inak ako v úvodzovkách tento výraz nemožno použiť) aj z Washingtonu. Ako písalo  vydanie Monday Vatican v roku 2011, právnická kancelária Jeff Anderson and Associates afilovaná k administrácii prezidenta USA Baracka Obamu podala tisíce žalôb zo sexuálneho zneužívania maloletých katolíckymi kňazmi na celom svete. Spoločnosť sa obrátila na Medzinárodný trestný súd v Haagu so žalobou konkrétne proti pápežovi Benediktovi XVI. a ešte trom vedúcim funkcionárom Rímskokatolíckej cirkvi. Fascikel s obžalobou, ktorý predložili súdu bol na 20 000 stranách. Druhý útok na pápeža Benedikta sa stal v roku 2012. Súvisel s odhalením dôverných dokumentov Vatikánu a zatknutím pápežského komorníka Paola Gabrieleho, obvineného z krádeže dokumentov. Za týmto škandálom bol Cass Sunstein, šéf Úradu pre informácie a regulačné záležitosti v Bielom dome, hlavný právny poradca Baracka Obamu.
Vatikánska jar

Pápež František


Sunsteinovi patria slová: „Po„ arabskej jari “budeme mať „vatikánsku jar“. Tvrdilo sa, že dôvodom útoku na Benedikta XVI. bola jeho podpora iniciatíve skupiny krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) reorganizovať globálny finančný systém a vytvoriť svoj vlastný systém bankového vyrovnania. Tak či onak, Benedikt XVI. musel v roku 2013 odstúpiť z prestolu. Spomenuli sme si vtedy na osud Jána Pavla I., ktorý v roku 1978 začal reformovať finančné štruktúry Vatikánu a zomrel 33 dní po začatí pontifikátu...

Keď sa pápež František v roku 2013 (argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio) stal hlavou katolíckej cirkvi, sľúbil, že dá vyčistiť Augiášove chlievy vatikánskych financií. V jednom zo svojich prvých prejavov obvinil katolíckych duchovných z chamtivosti a pokrytectva; ani jeden pápež nevyslovil tak tvrdé, obviňujúce slová. Slová sú však slová a mega škandály okolo Vatikánu neutíchajú. A nebude im koniec: pápežská kúria, zaborená v smrteľných hriechoch, je pre nepriateľov cirkvi veľmi ľahkou korisťou.

USA sa snažia diktovať svetu falšovaním peňazí (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Iveta Machová