Na proteste proti soche koloniálneho politika v americkom meste Albuquerque postrelili muža
16 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Muža v americkom štáte Nové Mexiko v pondelok postrelili, keď sa ťažko ozbrojená skupina členov domobrany pokúsila brániť sochu pred protestujúcimi ľuďmi. Oznámili to miestni predstavitelia a médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.


Ľudia pri celosvetových protestoch proti rasizmu zhadzujú a odstraňujú pamätníky súvisiace s kolonializmom a otroctvom. Protesty vyvolalo zabitie neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní belošským policajtom v Minneapolise.

Protestujúci v meste Albuquerque v Novom Mexiku požadovali v pondelok odstránenie sochy 16. guvernéra tohto štátu, španielskeho dobyvateľa Juana de Oňateho.

Keď sa snažili zhodiť sochu, malá skupina pravicových členov domobrany sa ju pokúšala chrániť a vypukli potýčky, informoval miestny denník Albuquerque Journal.

Absurdné! Ďalšia socha má namále. Tentoraz vadí Gándhí, údajne bol rasista
Boj proti "nevhodným" sochám vo Veľkej Británii stále pokračuje. Po zničení sochy Winstona Churchilla sa dostala rad na socha indického vodcu Mahátma Gándhího v Leicesteri. Vznikla petícia, ktorá volá po jej odstránení a podpísalo ju už viac ako 5... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Obeť streľby je údajne v kritickom, ale stabilizovanom stave, uviedla polícia.

Polícia vyšetruje správy "o skupine samozvaných strážcov zákona, ktorí zrejme toto násilie provokujú", napísal na Twitteri šéf mestskej polície Michael Geier.

"Ak je to pravda, budú sa zodpovedať pred zákonom v plnej miere, aj za federálny trestný čin založenia nenávistnej skupiny," dodal policajný veliteľ v Albuquerque.

Zábery v amerických médiách zachytávali, ako polícia zatýka množstvo mužov, niektorých oblečených v maskáčoch a so zbraňami.

Na internete sa objavil nový videozáznam zo smrti Georga Floyda (VIDEO)
Nový videozáznam zo zabitia Georga Floyda policajtom Derekom Chauvinom ukazuje, ako dôstojník Tou Thao stojí medzi Floydom a zástupom zdesených okoloidúcich, ktorí prosia Thaoa, aby zasiahol a zachránil Floydov život, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár


"Ťažko ozbrojení jednotlivci, ktorí sa na proteste okato predvádzali, pričom sa označovali za 'občiansku hliadku', tam boli z jedného dôvodu: aby zastrašovali a ohrozovali protestujúcich, predvádzali nepovolenú, neriadenú silu," uviedla guvernérka Nového Mexika Michelle Lujanová Grishamová vo vyhlásení na Twitteri.

"Vyjasnime si to: V Novom Mexiku absolútne nie je miesto pre akékoľvek násilné 'milície' pokúšajúce sa terorizovať Novomexičanov," dodala guvernérka.

Starosta Albuquerque Tim Keller na Twitteri napísal, že sochu dočasne odstránili, aby sa znížilo riziko pre bezpečnosť verejnosti.

USA sa už raz pokúsili žiť bez polície. Išlo doslova o „Divoký západ“
Po smrti Georga Floyda ľavicové skupiny požadujú, aby boli policajné oddelenia rozpustené. Ak uspejú, tak sa vynoria drastické problémy pre bielych a menšiny, píše vo svojom komentári Robert Bridge. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Marek Molnár