Agentúra FDA tvrdí, že hydroxychlorochín už nie je prínosný pre pacientov s Covid-19
16 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Americké regulačné orgány zrušili núdzové schválenie používania hydroxychlorochínu na liečbu Covid-19. Lekári budú stále môcť predpisovať liek, ktorý si mimochodom nedávno vzal aj sám prezident Donald Trump, informuje portál RT.


Vedkyňa Denise M. Hintonová z agentúry pre výživu a liečivá (FDA) v pondelok prehlásila, že „už nie je rozumné veriť tomu“, že hydroxychlorochín (HCQ) a chlórchín (CQ) môžu byť účinné proti Covid-19, ako je uvedené v núdzovom povolení EUA 039 z apríla 2020.

Aj keď pripúšťa, že sa neuskutočnil dostatočný výskum účinnosti lieku, FDA tvrdí, že na základe doterajších štúdií táto liečba nepomáha znižovať vírusovú záťaž u pacientov s Covid-19.

„Nedávne údaje z veľkej kontrolnej štúdie nepreukázali prínos pre prežitie alebo iné kladné výsledky, ako je dĺžka pobytu v nemocnici alebo potreba ventilácie pri liečbe u hospitalizovaných pacientov s Covid-19,“ napísala Hintonová.

Medzi štúdie, ktoré FDA preskúmavala, patrila kontroverzná štúdia uverejnená minulý mesiac v Lancete, ktorá bola neskôr stiahnutá kvôli problémom s údajmi. Hintonová tvrdí, že agentúra nezohľadnila štúdiu z konečnej analýzy.

Českí lekári už vedia, prečo covid-19 zabíja hlavne obéznych ľudí
Najčastejšie sa ako o priťažujúci faktor pre ťažký priebeh ochorenia covidu-19 hovorí o veku. Ten nikto neovplyvní. Hneď ďalšia je však váha, píše český denník Právo. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


List citoval „presvedčivý dôkaz o nedostatočnom prínose“, pochádzajúci zo štúdie RECOVERY, randomizovanej štúdie sponzorovanej Oxfordskou univerzitou vo Veľkej Británii, ktorá poskytla HCQ 1 542 pacientom z 11 000 dobrovoľníkov a skončila 5. júna.

Hintonová uviedla, že „už nie je rozumné veriť, že známe a potenciálne prínosy CQ a HCQ prevažujú nad známymi a potenciálnymi rizikami spojenými s autorizovaným použitím.“

CQ a HCQ sa už desaťročia používajú na liečenie malárie, lupusu a reumatoidnej artritídy so známymi vedľajšími účinkami, ako je arytmia, nízky krvný tlak a poškodenie svalov alebo nervov. FDA pripustila, že mala veľmi obmedzené údaje o výskyte vedľajších účinkov medzi Američanmi liečenými týmto liekmi.

Trump HCQ navrátil v apríli ako jednu z možných liečebných metód pre Covid-19 a minulý mesiac odhalil, že sám ho berie ako profylaktický liek.

Pacienti s Covid-19 môžu stále dostávať HCQ a CQ, ale FDA ich použitie v nemocniciach mimo klinických testov neodporúča.

Prostriedky na dezinfekciu rúk môžu byť nebezpečné
Antiseptiká používané na ochranu pred koronavírusom ničia aj prirodzenú ochranu rúk, tvrdí ruský epidemiológ. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD