Vlaky do Košíc zrýchlia len v jednom úseku, modernizácia železníc potrvá do roku 2045
15 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Železnice po troch rokoch podpísali zmluvu na modernizáciu trate Liptovský Mikuláš - Poprad, Lučivá za takmer 100 miliónov eur. Postupne tak severná železničná trať bude zavádzať 160-kilometrovú rýchlosť, ktorou budú môcť vlaky premávať. 


Modernizácia od Bratislavy po Košice by sa podľa Hospodárskych novín mala zavádzať postupne pričom prvým na rade bude úsek po Žilinu. Nasledujúce úseky zo Žiliny do Košíc sa stále nachádzajú len v počiatočnom štádiu. 

Zmluvu vo výške 97 miliónov eur na modernizáciu 12 kilometrov dlhého úseku Liptovský Mikuláš - Poprad, Lučivá podpísali železnice so združením Tatry 2017. V združení sú podľa Hospodárskych novín zoskupené spoločnosti TSS Grade, Doprastav a Tempra. 

Na trati medzi Žilinou a Košicami pôjde v dohľadnom čase o jediný obdobný projekt. Za problémami spojenými s modernizáciou totiž stoja zlé politické rozhodnutia spred 15. rokov. Projekty za miliardy eur v tej dobe zamietla Európska komisia a z tohto dôvodu sa muselo s projektovaním niektorých úsekov začať odznova. 

Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Hrozí tak, že pri súčasnom tempe bude celá trať hotová najneskôr do roku 2045. „Do tohto roku hrozí, že väčšia časť nemodernizovanej trate sa doslova rozpadne – posledné väčšie rekonštrukcie boli v 80. rokoch a trať je dávno po životnosti,“ komentuje bývalý šéf Železníc SR Rastislav Farkaš. 

Platí pritom, že úsek od Žiliny po Liptovský Mikuláš stále nie je na modernizáciu pripravený. Farkaš navzdory tomu tvrdí, že  ide o relatívne lacný úsek, ktorý má zároveň najvyššie prínosy a rovnako počty cestujúcich. 

Hospodárske noviny informujú, že združenie, ktoré súťaž o úsek medzi Liptovským Mikulášom a Popradom, Lučinou napokon vyhralo, prišlo s treťou najnižšou ponukou. S ponukou o sedem miliónov eur nižšou prišla kazašská firma Integra Construction KZ. Tú ale železnice zo súťaže vylúčili a firma následne vyrukovala so žalobou, ktorú podala na krajský súd. 

Mimoriadna situácia na Slovensku trvá aj naďalej, má to vplyv na sociálne odvody samostatne zárobkovo činných osôb
Núdzový stav pre šírenie pandémie koronavírusu COVID-19 ukončila vláda od 14. júna tohto roka, mimoriadna situácia však naďalej trvá. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA