Turecko bombarduje základne kurdských rebelov v Iraku
15 | 06 | 2020 I TASR

Operácia Orlí pazúr má za cieľ zničiť jaskyne teroristov.


Turecké ozbrojené sily v nedeľu večer udreli na základne kurdských rebelov v severnom Iraku leteckými náletmi. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. "Operácia Orlí pazúr práve začala. Naše lietadlá ničia jaskyne teroristov," ministerstvo informovalo na Twitteri.

Vzdušné údery sú namierené proti základniam Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku, nachádzajúce sa v pohoriach Kandila, Sindžár a v regióne Hakurk.

PKK začala ozbrojené povstanie proti tureckej vláde v roku 1984. Konflikt si odvtedy vyžiadal už viac než 40.000 obetí z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

Amerika ukončí „éru nekonečných vojen“ a "prestane byť policajtom". Trump dáva rovnaké volebné sľuby, ktoré už predtým nedodržal
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Amerika prestane viesť „nekonečné vojny“ a prestane byť „policajtom sveta“, čím zopakoval svoje sľuby z roku 2016, ktoré nesplnil, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Marek Molnár