Voliči nevedia, kto by mal nahradiť Kisku v strane Za ľudí, ukázal prieskum
13 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Strana Za ľudí by sa podľa aktuálnych preferencií nedostala do parlamentu, Slováci ani nevedia odpovedať, kto by jej mal šéfovať.


 Až 65,3% respondentov nevedelo odpovedať na otázku, kto by podľa nich mal zaujať miesto Andreja Kisku, ak by už nekandidoval na post predsedu. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorú pre televíziu Joj vykonala 5. až 10. júna na vzorke 1 047 respondentov.

Najviac respondentov, ktorí uviedli konkrétne meno, spomínalo Veroniku Remišovú (18,1 %). Juraja Šeligu si na čele strany vie predstaviť 6,1 % opýtaných, niekoho iného 10,5 %.

Strana Za ľudí by sa podľa aktuálneho prieskumu do parlamentu tesne nedostala, ak by voľby boli tento víkend. Podľa prieskumu Polisu by totiž získala 4,8 % voličských hlasov, pričom potrebných je 5 %.

Kiska už straší iba členov vlastnej strany
Možná spolupráca PS a Za ľudí by mohla vyniesť aj celé štyri percentá voličských hlasov. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Aneta Leitmanová


Svoju favoritku už má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková .„Ja vnímam s plnou vážnosťou, koľko práce, a nie ľahkej, urobila Veronika Remišová od momentu, keď ju poveril zastupovaním našej strany Andrej Kiska. Podľa mňa sa toho zhostila veľmi zodpovedne a svedomite,“ uviedla pre TASR ministerka. Táto skúsenosť Kolíkovej ukázala, že je práve podpredsedníčka strany Remišová pripravená ujať sa predsedníckeho kresla.

Kolíková však zároveň uviedla aj na margo podpredsedu Za ľudí Juraja Šeligu, že debatu o možnom predsedovi neuzatvára. „Príde mi to nefér, lebo vnútrostranícka diskusia prebieha,“ vysvetlila. Ministerka spravodlivosti tiež jasne vylúčila, že by sa o funkciu predsedníčky strany uchádzala sama.
Šeliga vyčkáva

„Počkajme, čo povie Andrej Kiska, a ja, samozrejme, zvážim všetky možnosti,“ odpovedal Šeliga na otázku TASR, či bude kandidovať za šéfa Za ľudí. Vedenie strany na otázky o možnej výmene šéfa odkazuje na to, že vyjadriť sa má Kiska. Exprezident dosiaľ nepovedal, či zo svojej pozície odstúpi.

Snem strany Za ľudí by sa mal konať koncom júla alebo začiatkom augusta, o definitívnom termíne rozhodne predsedníctvo. Na sneme sa má riešiť aj otázka lídra strany.

Za ľudí nebude spolupracovať s Pellegriniho stranou, Sulík túto možnosť nevylúčil (aktualizácia)
Vládna strana Za ľudí určite nebude spolupracovať s novou stranou podpredsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorej vznik dnes bývalý premiér avizoval. Po dnešnom rokovaní vlády to povedala podpredsedníčka strany Za ľudí a... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA