Mestská rada v Minneapolise prijala uznesenie o rozpustení polície
13 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rada mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota v piatok jednomyseľne odhlasovala návrh uznesenia na rozpustenie tamojšej polície a jej nahradenie "oddelením komunitnej bezpečnosti".


Ako uviedla agentúra AFP, ide o reakciu na žiadosti o transformáciu bezpečnostného aparátu v meste počas masových protestov proti rasovej nespravodlivosti vyvolaných násilnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda.

Mestská rada v Minneapolise jednomyseľne schválila uznesenie, ktoré nariaďuje, aby sa "začal celoročný proces zapojenia komunity, prieskumu a štrukturálnych zmien s cieľom vytvoriť nový trvalý model pre zlepšenie bezpečnosti v našom meste". "Vražda Georgea Floyda (...) príslušníkmi polície v Minneapolise je tragédiou, ktorá dokazuje, že žiadna reforma nezabráni násiliu s následkom smrti a zneužitiu zo strany niektorých členov policajného zboru proti členom našej komunity, najmä čiernym a farebným," uvádza sa v uznesení. Konštatuje sa v ňom tiež, že "spoločne prídeme na to, ako by mala vyzerať bezpečnosť pre každého z nás".

Do procesu transformácie sa majú zapojiť združenia zaoberajúce sa otázkami prevencie násilia, občianskymi právami, rovnosťou rás, vzťahmi s komunitami a záchranné zložky. Predsedníčka mestskej rady Lisa Benderová a viacerí poslanci uviedli, že majú v úmysle predložiť tieto plány na schválenie voličom vo voľbách 3. novembra.

Republikáni vydali zoznam možných opatrení proti „najagresívnejším americkým protivníkom“
Pravicoví členovia Kongresu vydali správu, v ktorej vyzývajú USA, aby sa bránili pred globálnymi hrozbami. Nezohľadňuje sa však skutočnosť, že po Georgeovi Floydovi je Amerika v nezvratne poškodenom stave, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár


AFP poznamenala, že plán na zásadnú reformu bezpečnostných zložiek v meste nemá jednoznačnú podporu. Niektorí aktivisti sú skôr za reformu problémového oddelenia, kam patrili policajti zasahujúci vo Floydovom prípade. Agentúra pripomenula, že 14 policajtov z Minneapolisu vo štvrtok zverejnilo otvorený list, v ktorom odsúdili konanie svojho bývalého kolegu Dereka Chauvina obvineného z Floydovej vraždy.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania k vražde.

Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA protesty proti rasizmu.

Policajta obvinili z rasizmu potom, ako citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“
Major Travis Yates sa odmieta ospravedlniť a odmieta obvinenia z rasizmu potom, čo počas rozhlasového vystúpenia citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár