Matovič prezentoval v Maďarsku ochotu pokračovať v dobrých vzťahoch medzi oboma štátmi, hodnotí Eštok
13 | 06 | 2020 I SITA

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) prezentoval na oficiálnej zahraničnej návšteve Maďarska gesto, ktorým vyjadril ochotu pokračovať v dobrých vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom.


Pre agentúru SITA to uviedol politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Premiér po rokovaní v piatok 12. júna s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom prisľúbil Maďarom žijúcim na Slovensku, že budú môcť bez strachu používať svoj jazyk a rozvíjať svoju kultúru. Chce, aby sa Maďari na Slovensku cítili ako rovnocenní občania.

Politológ to vníma na jednej strane ako štandardný diplomatický jazyk, s ktorým sa je možné na takejto úrovni stretnúť. „K ochrane menšín nás navyše zaväzujú medzinárodné dohody a záväzky, ktoré sme v minulosti prijali, a tak premiér nepovedal nič revolučné. Ide skôr o akési gesto, ktorým chcel vyjadriť ochotu pokračovať v dobrých vzťahoch Slovenska s Maďarskom, aké sme poznali za posledné roky,“ zhodnotil Eštok. Rovnako to vníma aj ako odkaz slovenským občanom maďarskej národnosti, ktorí sú podľa politológa pre Matoviča a jeho hnutie zaujímavým a dôležitým elektorátom.

Slovenský premiér v piatok zároveň povedal, že by bolo dobré, ak by sa aj Maďari učili po slovensky, čo by z nich spravilo unikátny národ v rámci Visegrádskej štvorky (V4). Znalosť štátneho jazyka a akceptácia, že materinským jazykom občana štátu je jazyk iný ako štátny, je podľa politológa absolútne v poriadku.

Štátne hmotné rezervy boli pod Kičurovým vedením systematicky tunelované, hovorí Šubová
Podozrenia z tunelovania Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR SR) naberajú reálne kontúry. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA


„Práve to je ideálny stav, o ktorý by sme sa mali usilovať. Osobne to nevnímam ako oxymoron. Na druhej strane, je a pravdepodobne ešte dlho bude, ťažké toto obojstranné pochopenie dosiahnuť v širokej miere. Z čisto pragmatického pohľadu by to mal byť jednoznačný cieľ, tak oficiálnych politických predstaviteľov na Slovensku, ako aj bežných občanov maďarskej národnosti,“ ozrejmil.

Slovensko-maďarské vzťahy sú podľa Eštoka v súčasnosti na veľmi dobrej úrovni. Bude podľa neho v záujme oboch vlád, aby takýmito ostali. „Ukazujú sa totiž, okrem iného, najmä viaceré pozitíva spoločného postupu v rámci V4 v rôznych otázkach. Narušenie vzájomných slovensko-maďarských vzťahov by výrazne oslabilo súdržnosť v rámci V4, a to si štáty strednej Európy aktuálne nemôžu dovoliť,“ vysvetlil politológ.

Financie po korone – ako sa o ne postarať
Finančná rezerva je pilierom, ktorý vám môže pomôcť prekonať krízu. Viete ako ju vytvoriť a ako získať rýchly dodatočný príjem? Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


Je preto podľa jeho slov potrebné zvyknúť si, že slovník a nástroje vnútornej a zahraničnej politiky oboch vlád niekedy môžu vyzerať protichodne. „Tento rozpor sme videli aj v piatok na pozitívnej rétorike o maďarskej menšine z úst Igora Matoviča, ktorá bola v kontraste s jeho vyjadreniami po poslednom stretnutí premiéra s predstaviteľmi tejto menšiny,“ priblížil Eštok.

Rozpory našiel aj vo vyjadreniach Viktora Orbána. „Jeho prejav k stému výročiu Trianonu, smerovaný domácemu obyvateľstvu, môžeme pokojne označiť za nacionalistický. Jeho piatkové zmierlivé vyjadrenia k vzťahom Maďarska so susednými štátmi, ktoré existujú aj vďaka Trianonskej dohode, boli protichodné s predchádzajúcim tvrdením,“ porovnal politológ. Nenazval by to však neúprimnosťou zo strany maďarského predsedu vlády, ale skôr pragmatizmom.

Súčasní mladí ľudia budú musieť platiť za hospodárske oživenie EÚ (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová