Twitter ruší čínske účty spojené so šírením dezinformácií o Hongkongu a koronavíruse
12 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Twitter už zrušil tisíce účtov spojených s Čínou. Tieto účty boli súčasťou „manipulatívnej a koordinovanej“ kampane zameranej na šírenie dezinformácií o rôznych témach vrátane hongkonských protestov a koronavírusu, píše cnbc.com


Stránka sociálnej siete uviedla, že bolo odstránených 23 750 účtov, ktoré šírili „geopolitické príbehy priaznivé pre Komunistickú stranu Číny (ČKS)“. Zrušených bolo aj ďalších 150 000 účtov určených na podporu tohto obsahu. Zástupca Twitteru povedal, že tweety boli prevažne v čínskom jazyku a šírili „klamlivé príbehy o politickej dynamike v Hongkongu.“

Štátom podporovaná kampaň na Twitteri zdôrazňuje posun v taktike Pekingu. Tá sa stala tajnejšou a podobnou ruskej dezinformačnej taktike, vyhlásil think-tank Austrálskeho inštitútu pre strategické politiky (ASPI), ktorý analyzoval nedávno zrušené účty. Zdá sa, že odhalenie Twitteru je v rozpore s vyhlásením Číny o tom, že sa nezapojí do šíriacejsa dezinformačnej kampane na sociálnych médiách.
Zameranie sa na koronavírus a Hong Kong

Účty podporované štátom sa zamerali hlavne na protesty v Hong Kongu, Taiwan a na reakciu Číny na prepuknutie koronavírusu. "Zistili sme, že táto operácia ... má tendenciu využiť reakciu vlády USA na súčasné domáce protesty. Chce vytvoriť vnímanie morálnej rovnocennosti s potlačením protestov v Hongkongu," uviedol ASPI vo svojej správe.

Demonštrácie v Hongkongu prebiehajú už viac ako rok. Ľudia v Pekingu protestovali proti navrhovanému zákonu o národnej bezpečnosti a rastúcemu vplyvu čínskej ústrednej vlády v poloautonómnom meste, ktoré má isté slobody, ktoré však na činskej pevnine neexistujú. Demonštranti sa zrazili s políciou, ktorá veľa krát použila slzný plyn na rozptýlenie davu.

Trump zjednocuje Američanov - ale proti nemu
Prvýkrát som bol svedkom použitia slzného plynu a brutálneho zásahu proti zákonným pokojným demonštrantom v Čile za vlády vojenského diktátora Augusa Pinocheta. Šokujúce zneužívanie štátnej moci, ktoré sme videli v pondelok pri Bielom dome, mi... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Účty, ktoré Twitter vybral, sa zameriavali taktiež na reakciu Číny na Covid-19.

„Tweety v tejto skupine sa zameriavali na podporovanie reakcií čínskej vlády na epidémiu. Vyzývali na čínsku a globálnu jednotu, pričom označovali Čínu ako zodpovednú zainteresovanú stranu v medzinárodnom prostredí,“ uvádza Stanford Internet Observatory (SIO), ktorá analyzovala odstránené účty.

Toto nie je prvýkrát, keď musel Twitter konať proti účtom podporovaným čínskym štátom. V auguste minulého roka nie len Twitter, ale aj jeho konkurent, Facebook odstránili účty, ktoré podľa nich šírili dezinformácie týkajúce sa protestov v Hongkongu.
Príklon k západným platformám

Avšak nakoniec boli účty „zachytené veľmi skoro a nedokázali dosiahnuť značnú trakciu. Účty mali zvyčajne nízku sledovanosť a nízku angažovanosť,“ uviedol Twitter. Avšak, pravdepodobne bude trend rozširovania dezinformácií pomocou západných platforiem sociálnych médií pokračovať .

„Takéto rozsiahle priklonenie sa k západným platformám je relatívne nové a vzhľadom na obrovské zdroje, ktoré môže čínska štátna strana priniesť by sme mali očakávať pokračujúci vývoj a pokroky pri zosúlaďovaní štátnych správ prostredníctvom čínskej diplomacie, štátnych médií a tajných operácií zameraných na obplyvňovanie,“ vyhlásil ASPI.

Spoločnosť Twitter tiež uviedla, že zrušila niekoľko tisíc účtov prepojených s Ruskom a Tureckom.

„Odhodlaní ísť do vojny“: Čína poslala stíhacie lietadlá, aby obkľúčili Taiwan
V utorok ráno v Taiwanským vzdušným priestorom preletelo niekoľko stíhacích lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), ako aj vojenské lietadlo USA, píše breitbart.com. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka