Premiér sľubuje Maďarom, že na Slovensku budú môcť bez strachu používať svoj jazyk a rozvíjať kultúru
12 | 06 | 2020 I SITA

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) počas svojej prvej návštevy Budapešti prisľúbil Maďarom, že na Slovensku budú môcť bez strachu používať svoj jazyk a rozvíjať svoju kultúru. Podľa vlastných slov chce, aby sa Maďari na Slovensku cítili ako rovnocenní občania.


Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Obaja sa zhodli, že pre ďalšiu spoluprácu oboch krajín je potrebné sústrediť sa na spoločnú budúcnosť a nie minulosť. Orbán zdôrazňoval, že pre Maďarov je kľúčové pre zachovanie národnej identity používanie ich jazyka a kultúry.

Matovič viackrát zdôraznil, že chce, aby sa Maďari na Slovensku cítili ako doma. „Každému Maďarovi chcem sľúbiť a garantovať, že Slovensko vytvorí také zázemie maďarskej komunite na Slovensku, aby mohli bez strachu používať svoj jazyk a rozvíjať svoju kultúru," povedal slovenský premiér. Zároveň je ale podľa neho vítané, aby sa Maďari na Slovensku učili aj po slovensky.

To z Maďarov podľa neho môže urobiť unikátny národ v rámci V4, ak budú rozumieť v podstate všetkým jazykom jej členských krajín. Znova zopakoval, že aj keď maďarská komunita nemá v slovenskom parlamente zastúpenie v maďarskej politickej strane, v jeho hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti je osem poslancov, ktorí ovládajú maďarčinu. Preto sa podľa neho Maďari žijúci na Slovensku nemusia báť, že v novozvolenom parlamente nemajú zastúpenie. „Slovenská republika nie je nepriateľský štát pre ľudí, ktorí rozprávajú inak ako po slovensky,“ dodal Matovič.

Útočník z Vrútok sa už vlani nožom vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi
12 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Slovenský premiér zdôraznil, že stretnutie s maďarským premiérom sa nieslo v duchu hesla „minulosť sme nepísali, budúcnosť je v našich rukách“. Ako však dodal, nemožno si pred spoločnou minulosťou zakrývať oči. „Kto ignoruje históriu je vystavený tomu, že ju bude musieť znovu prežiť,“ vysvetlil. Sám iniciatívne na rokovaní s Orbánom otvoril otázku Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá bola podpísaná 4. júna 1920 vo Versailles vo Francúzsku. Prevažná väčšina Maďarov ju roky cíti ako národnú krivdu a nespravodlivosť pre rozsah územných strát s troma miliónmi Maďarov oddelených hranicou od materského štátu. Sám Orbán povedal, že každá z krajín vníma túto udalosť inak.

Matovič v kontexte dlhoročných napätých vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi pripomenul jeho nedávne gesto, keď pri výročí podpisu Trianonskej zmluvy pozval na Bratislavský hrad zástupcov Maďarov žijúcich na Slovensku. Zdôraznil, že je prvým slovenským premiérom, ktorý tak urobil. „Jeho ústretovosť v prípade maďarskej komunity na Slovensku neostala bez odozvy ani v Budapešti, ani u Maďarov žijúcich na Slovensku,“ komentoval Orbán. Pripomenul ale, že slovenská komunita v Maďarsku má oproti tej maďarskej na Slovensku štvornásobný rozpočet.

Orbán počas celej tlačovej konferencii zdôrazňoval, ako je pre Maďarov dôležité udržať si svoj jazyk a kultúru. Zároveň tiež, že je za prehlbovanie spoločných vzťahov a pripomenul aj dôležité spoločné projekty. Jedným z nich je spoločný most medzi Komárnom a Komárom, ktorý bude v priebehu roka dobudovaný.

Pellegriniho rozhodnutie rozpútalo vlnu odchodov zo Smeru. Ako bude vyzerať jeho strana?
Predtým, ako Peter Pellegrini povedal posledné slovo a vyhlásil, že zo Smeru odchádza, v straníckych kuloároch sa šepkalo o rôznych ponukách, ktoré mal dostávať. Nakoniec však pôjde vlastnou cestou a buduje stranu podľa svojich predstáv. Jeho... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Prijal som premiérovu roku,“ povedal Orbán s tým, že Slovensko vníma ako prirodzeného partnera. Pripomenul, že Slovensko je tretím najväčším obchodným partnerom Maďarska a ich spoločný obchod je v objeme 10 miliárd eur.

Obaja premiéri chcú spolupracovať aj v rámci V4. Ide pre nich o kľúčové európske zoskupenie, v ktorom si môžu krajiny navzájom pomáhať. Dokazuje to podľa nich aj diskusia o peniazoch z Európskej únie (EÚ). „Chudobným nemôžeme poskytnúť menej pomoci ako bohatým. To sa z morálneho hľadiska nedá prijať,“ povedal o pomoci EÚ po koronakríze Orbán.

Za „správny projekt“ označuje V4 aj Matovič. Stredoeurópske zoskupenie by podľa neho malo držať spolu, „aby sme sa mali o koho sa oprieť v týchto dôležitých témach“. Slovenský premiér chce tiež v Budapešti organizovať podujatie podobné tomu, ktoré pod názvom „Viac ako sused“ organizuje maďarský veľvyslanec na Slovensku. Chce tak viac priblížiť slovenskú kultúru Maďarom.

SMER-SD: Čaputová vrátila úradu dôstojnosť. Chýba jej však nadstraníckosť, tvrdí opozičná strana
Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila Prezidentskému palácu po pôsobení jej predchodcu Andreja Kisku (Za ľudí) istú mieru dôstojnosti. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA