Pokles zamestnanosti v priemysle sa výrazne prehlbuje, v apríli sa medziročne prepadla o 6,1 percenta
12 | 06 | 2020 I SITA

 Pokles zamestnanosti v priemysle sa výrazne prehlbuje. V apríli tohto roka sa počet ľudí zamestnaných v tomto odvetví medziročne znížil o 6,1 %.


Zamestnanosť v slovenskom priemysle tak klesla desiaty mesiac po sebe, keď v marci išlo o medziročný pokles o 4,8 %, vo februári o 2,7 % a januári o 2,1 %. Do júna minulého roka pritom zamestnanosť v priemysle medziročne nepretržite rástla takmer šesť rokov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Vo štvrtom mesiaci tohto roka zamestnanosť medziročne stúpla len v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 4,8 %. Okrem priemyslu zamestnanosť medziročne klesla aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,3 %, v ubytovaní o 7,5 %, v stavebníctve o 6,1 %, v maloobchode a vo vybraných trhových službách zhodne o 4,8 %, vo veľkoobchode o 3,9 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,5 % a v doprave a skladovaní o 1,2 %.

NAKA opäť zasahuje proti korupcii v Štátnych lesoch
Polícia zatýka pre možnú trestnú činnosť v Štátnych lesoch, a. s. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | TASR


Analytička Poštovej banky Jana Glasová pre agentúru SITA pri hodnotení zamestnanosti na Slovensku za prvý kvartál tohto roka uviedla, že vývoj v druhom kvartáli bude výrazne horší. "Očakávame, že čísla z trhu práce budú ešte o dosť negatívnejšie a budeme svedkami rastúcej miery nezamestnanosti," tvrdí analytička. Poukázala na to, že nezamestnanosť bude rásť v priemysle aj v sektore služieb.

"Očakávame, že nárast nezamestnanosti sa bude sústreďovať predovšetkým do druhého kvartálu a v treťom kvartáli by sa mala situácia začať upokojovať," povedala Glasová. Ak sa podľa nej pandémiu podarí dostať pod kontrolu a nepríde žiadna jej druhá vlna, tak v druhom polroku by sa naša ekonomika mohla začať oživovať a aj situácia na trhu práce by sa mohla začať zlepšovať. "K znižovaniu nezamestnanosti ale bude dochádzať pomalšie, nakoľko trh práce zvykne reagovať na ekonomický vývoj s určitým časovým oneskorením," dodala.

Pellegriniho stranu by volilo 59 percent voličov Smeru-SD
Ak by Peter Pellegrini založil novú politickú stranu, najviac voličov (58,7 %) by ukradol svojej materskej strane Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorú pre televíziu Joj vykonala 5.... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA