Osem masových hrobov nájdených v Líbyi
12 | 06 | 2020 I Mário Martinka

OSN sa zhrozila pri nálezoch hrobov najmä v meste Tarhuna, a podporuje vyšetrovanie GNA


Organizácia Spojených národov sa zhrozila pri objavení ôsmich masových hrobov v Líbyi, najmä v meste Tarhuna, južne od Tripolisu, v oblasti, ktorú nedávno kontroloval generál Khalif Haftar, píše theguardian.com.

Misia OSN v Líbyi uviedla, že uvítala rozhodnutie medzinárodne uznávanej vlády národnej dohody (GNA) o začatí vyšetrovania týchto hrobov. Žiadny odhad počtu mŕtvych nebol zverejnený, ale jeden hrob obsahoval najmenej 15 zle rozložených tiel. Hroby údajne obsahujú celé rodiny.

Misia OSN v Líbyi vo vyhlásení uviedla, že „s hrôzou berie na vedomie odhalenie najmenej ôsmich masových hrobov za posledné dni, väčšina z nich v Tarhune. Medzinárodné právo vyžaduje, aby úrady viedli rýchle, účinné a transparentné vyšetrovanie všetkých prípadov nezákonných úmrtí. “

OSN vyzvala vyšetrovateľov, aby „bezodkladne vykonali kroky zamerané na zabezpečenie masových hrobov, identifikáciu obetí, zistenie príčin smrti a navrátenie tiel blízkym rodinám“. Uviedla, že je ochotná pomôcť pri vyšetrovaní. V nemocnici v Tarhune boli nájdené ďalšie telá. Podľa GNA bolo nášľapnými mínami zabitých najmenej 27 ľudí. Tieto míny a nástražné zariadenia tu zostali po tom čo sa Haftarove obliehanie Tripolisu zrútilo.

Všeobecne sa uznáva, že obe strany sa mohli počas ročného obliehania dopustiť vojnových zločinov, ale rozsah zločinov pripisovaných spojencom Haftara má potenciál zahanbiť aj jeho hlavných vonkajších podporovateľov - Francúzsko, Spojené arabské emiráty, Egypt a Jordánsko.

„Odhodlaní ísť do vojny“: Čína poslala stíhacie lietadlá, aby obkľúčili Taiwan
V utorok ráno v Taiwanským vzdušným priestorom preletelo niekoľko stíhacích lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), ako aj vojenské lietadlo USA, píše breitbart.com. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Nemecký veľvyslanec v Líbyi, Oliver Owcza, bol videný, ako si v utorok s Haftarom potriasol rukou, a čelí kritike v Líbyi za to, že sa snaží podporiť Haftarovu dôveryhodnosť. Nemecko vníma rozhovory s Haftarom ako súčasť pokusu o oživenie mierových rozhovorov, ale mnohí tvrdia, že predpokladom akýchkoľvek rozhovorov by malo byť odstránenie Haftara z akýchkolvek rokovaní.

Diplomati GNA v USA tvrdo pracujú na tom, aby presvedčili vplyvných republikánov o tom, že stiahnutie sa USA z Líbye zanechalo vákuum, ktoré Rusko úspešne využíva. Mohammed Ali Abdallah, politický poradca GNA v USA, povedal pre agentúru Heritage Foundation, že pokiaľ USA nezakročia, existuje riziko, že si Rusko vytvorí silnú vojenskú prítomnosť v južnom Stredozemí a získa nie len prístup k jednému z najväčších plynových ložísk, ale aj kontrolu nad nelegálnymi utečencami do Európy.

Abdallah dodal, že Haftarovi spojenci „buď uznali svoju porážku a začali tvoriť alternatívne plány, alebo sa vrátil späť k plánom na eskaláciu krízy, ktorej cieľom je zabezpečenie toho, aby sa Líbya nikdy nestala stabilnou - čo je konečný cieľ Ruska“. Abdallah povedal, že Haftar „nechce byť a ani nemôže byť súčasťou budúceho politického riešenia“ a jeho ďalšie zapojenie ( do riešenia súčasnej situácie ) by bolo katastrofou.

Vyzval USA, aby zvýšili diplomatický tlak na spojencov Haftara, ako napríklad na Spojené Arabské Emiráty.

Fauci: Pandémia koronavírusu ani zďaleka neskončila
Americký špičkový odborník na infekčné choroby označuje COVID-19 za „svoju najhoršiu nočnú moru“. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka