Na letiskách platia upravené epidemiologické opatrenia
12 | 06 | 2020 I SITA

Uprednostňuje sa bezkontaktné vybavovanie cestujúcich a batožiny, ako aj bezhotovostný predaj na palube lietadla.


Útvar vedúceho hygienika na Ministerstve dopravy a výstavby SR (MDV) po otvorení hraníc s vybranými štátmi aktualizoval epidemiologické opatrenia pre oblasť civilného letectva. Platia na letiskách, pre cestujúcich, letecký personál aj pre dopravcov.

Rezort dopravy o tom informoval v piatok s tým, že základným pravidlom zostáva povinnosť mať prekryté ústa a nos rúškom či šatkou v priestoroch letiska. Rovnako musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk. Uprednostňuje sa bezkontaktné vybavovanie cestujúcich a batožiny, ako aj bezhotovostný predaj na palube lietadla.

"Vnímam veľmi pozitívne, že sa opäť letecky otvárame svetu. Musíme byť však naďalej obozretní a riadiť sa stanovenými nariadeniami, aby sme aj v oblasti leteckej dopravy mohli prichádzať s ďalšími dobrými správami," povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina).

Lacným letenkám z Viedne je koniec
Letenky pod 40 eur budú minulosťou, vyhlásila Leonore Gewesslerová, rakúska ministerka životného prostredia. Rakúska vláda chce po novom zaviesť antidumpingový zákon, ktorý má zabrániť tomu, aby leteckí prepravcovia išli s cenami leteniek pod... Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Na letiskách musí byť podľa ministerstva dopravy zachovaný minimálne dvojmetrový odstup v rade stojacich osôb. Nariaďuje sa meranie telesnej teploty cestujúcim, ktorí na Slovensko prilietajú. Toto opatrenia platí pre každý let. Zároveň každý člen leteckého personálu musí byť pravidelne monitorovaný a sleduje sa jeho zdravotný stav. Nevyhnutnosťou ostáva pravidelná dezinfekcia priestorov letiska aj samotných lietadiel.

"Ministerstvo dopravy na základe uvoľňovania opatrení aktualizuje zoznam civilných letov, ktoré možno vykonávať zo zahraničia na územie Slovenska. Od 10. júna 2020 je možné vykonávať aj všetky civilné lety medzi krajinami, s ktorými sme opätovne otvorili hranice na základe priaznivej epidemiologickej situácie," uviedol rezortný poradca pre komunikáciu Ivan Rudolf. Ide o devätnásť európskych krajín, s ktorými môže byť obnovená aj pravidelná a nepravidelná letecká doprava.

Leteckí dopravcovia už postupne informujú o obnovení pravidelných liniek pre aktuálnu letnú sezónu. České aerolínie začnú opäť lietať medzi Prahou a Košicami od 15. júna, Austrian Airlines medzi Viedňou a Košicami od 22. júna. Spoločnosť Wizz Air obnovuje od 15. júna pravidelné lety z Bratislavy do Sofie a Ryanair začne od začiatku júla znovu lietať z Bratislavy do Burgasu, Pafosu, Solúni (Thessaloniki) a na grécky ostrov Korfu.

Medzinárodné osobné lety medzi Slovenskom a devätnástimi krajinami Európy môžu začať opäť fungovať
Medzinárodná osobná letecká doprava medzi Slovenskom a devätnástimi európskymi krajinami môže postupne začať opäť fungovať. Umožnilo to rozhodnutie o uvoľnení cestovania s krajinami, ktoré sú z hľadiska epidemiologickej situácie v súvislosti s... Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA