Medzinárodný trestný súd odsúdil Trumpove sankcie voči sudcom
12 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Medzinárodný trestný súd (ICC) odsúdil nové americké sankcie voči sudcom, ktorí sa zaoberajú potenciálnymi americkými vojnovými zločinmi, pričom prehlásil, že „hrozby a donucovacie opatrenia“ Washingtonu nemôžu brániť zákonu, informuje portál RT.


"Tieto útoky predstavujú eskaláciu a neprijateľný pokus o zasahovanie do práva a súdneho konania," uviedol vo štvrtkovom vyhlásení Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý odpovedal na sankcie, ktoré USA uvrhli voči niekoľkým súdncom vyšetrujúcich obvinenia z vojnových zločinov.

"Vyhlásili sankcie s cieľom ovplyvniť konanie sudcov ICC v rámci nezávislých a objektívnych vyšetrovaní a nestranných súdnych konaní Súdneho dvora," ďalej sa uvádza vo vyhlásení.

Nové sankcie USA prichádzajú po tom, ako Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovanie amerického vojska vo vojnových zločinoch, pričom v predbežnej správe sa ICC domnieva, že k takýmto činom došlo v zámorí. Washington opakovane vyšetrovanie odmietol, pričom dokonca zrušil cestovné vízum najvyššiemu sudcovi ICC.

Severná Kórea tvrdí, že vo vzťahu s Trumpom nevidí budúcnosť
Pchjongjang tvrdí, že od čias samitu ktorý sa konal pred dvoma rokmi sa USA zdali byť priateľské, ale v skutočnosti iba hľadali možnosti pre zmenu režimu v Severnej Kórei Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka