Libanonská mena sa prepadá. Protestujúci vychádzajú do ulíc
12 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Demonštrácie vypukli po celej krajine po tom čo libra voči americkému doláru padla na nové minimum, čím sa kúpna sila mnohých Libanoncov prakticky stratila.


Vo štvrtok v Libanone vypukla nová vlna protivládnych protestov ako odpoveď na neustále prehlbujúcu sa  hospodársku krízu, píše nytimes.com. Protestujúci zablokovali cesty, pálili pneumatiky a skandovali heslá proti politickej elite. Protesty v mnohých mestách a vo viacerých častiach hlavného mesta, v Bejrúte, sa nezdali byť koordinované, ale vypukli po tom, ako libanonská libra klesla na nové minimum voči americkému doláru, čím zničila kúpnu silu mnohých Libanoncov. Premiér Hassan Diab v piatok vyzval na núdzové zasadnutie kabinetu s cieľom riešiť krízu.

Libanon je sektárska demokracia s 5,5 miliónom ľudí, ktorá uviazla vo vzájomne prepojených politických a hospodárskych krízach. Už v jeseni minulého roku demonštranti odsúdili vodcov krajiny za desaťročia zlého riadenia a korupcie. Tieto protesty v októbri prinútili predsedu vlády Saada Haririho k rezignácií.

Karanténne opatrenia urýchlili hospodársky pokles krajiny. Podniky sa uzavreli, nezamestnanosť vystrelila a vláda smeruje k insolvencii. V marci sa krajine nepodarilo uskutočniť platbu za zahraničné dlhopisy vo výške 1,2 miliardy dolárov, čo je prvá takáto platobná neschopnosť v histórii Libanonu.

Nová vláda na čele s premiérom Diabom začala fungovať v decembri a rokuje s Medzinárodným menovým fondom o balíku pomoci vo výške niekoľkých miliárd dolárov. Neexistujú však žiadne známky toho, že by dohoda bola na spadnutie.

Nový Zéland vyliečil posledný prípad COVID-19 a ruší všetky obmedzenia týkajúce sa koronavírusu
Novozélandská premiérka, Jacinda Ardern, dnes vyhlásila, že všetky opatrenia proti šíreniu COVID-19, okrem uzatvorenia hraníc, budú v krajine od utorka zrušené, píše channelnewsasia.com Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Veľká časť hnevu verejnosti sa zamerala na banky, ktoré uvalili prísne obmedzenia na výbery dolára, a na kolaps libanonskej libry, ktorú vláda po desaťročia udržiavala na hodnote 1 500 libier za 1 dolár, čo Libanoncom umožnilo používať tieto dve meny v každodennom platobnom styku. Hodnota libry na čiernom trhu už mesiace klesá a vo štvrtok dosiahla nové minimum: viac ako 5 000 libier za dolár, čo predstavuje 70% pokles hodnoty od októbra.

Štvrtkové protesty sa zdali byť spontánnym výbuchom hnevu občanov, ktorí sledujú, ako vláda opakovane nevykonáva potrebné reformy, výsledkom čoho hodnota ich platov a úspor klesá.



Podľa videí uverejnených na sociálnych sieťach sa v centrálnom Bejrúte zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí blokovali hlavnú dopravnú tepnu, zapaľovali ohne a skandovali proti sektárstvu. Ďalšie protesty vypukli v južných mestách Sidon a Nabatiyeh a na hlavnej diaľnici pozdĺž pobrežia Stredozemného mora.

Demonštranti v severnom Tripolise zapálili pobočku libanonskej centrálnej banky, pričom sa zrazili s bezpečnostnými silami, ktoré sa ich pokúsili rozptýliť slzným plynom.



Twitter ruší čínske účty spojené so šírením dezinformácií o Hongkongu a koronavíruse
Twitter už zrušil tisíce účtov spojených s Čínou. Tieto účty boli súčasťou „manipulatívnej a koordinovanej“ kampane zameranej na šírenie dezinformácií o rôznych témach vrátane hongkonských protestov a koronavírusu, píše... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka