Tunel Soroška postavený nebude, prioritou je ochrana prírody
11 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Približne štvrťmiliardová zákazka na výstavbu 14-kilometrového úseku blízko Rožňavy, o ktorú mal záujem aj Váhostav či Strabag, bola zrušená. K jej zrušeniu prišlo kvôli zásadným pripomienkam Štátnej ochrany prírody. 


S exkluzívnymi informáciami o zastavení výstavby diaľnice na Gemeri, ktorej súčasťou mal byť aj štvorkilometrový tunel Soroška, prišli Hospodárske noviny. Informáciu denníku potvrdili dva zdroje blízke diaľničiarom. 

Hospodárske noviny pripomínajú, že problémy boli aj so samotnou súťažou o zákazku. Tá sa totiž celé mesiace naťahovala a viazla aj kvôli vysokému počtu otázok k súťažným podkladom. Tender tak nemusel byť zastavený len kvôli životnému prostrediu, stopku mohol dostať aj z ministerstva dopravy. 

Škandálny incident poslancov Blahu a Pročka pokračuje
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha už podal v súvislosti s údajným incidentom v parlamente trestné oznámenie. Jozef Pročko o ňom následne napísal: "Ked ho stretnete v kuloaroch a on vie co urobil, zacne skriekat ako uvrestana sliepka a kvici od strachu ako... Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Zatiaľ čo pre bývalého ministra dopravy Árpáda Érseka (MOST-HÍD) bola výstavba diaľničného úseku prioritou, je otázne, či ho za prioritu považoval aj súčasný minister Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Podľa viceprezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Pavla Kováčika sa mal totiž Doležal vyjadriť, že má s týmto úsekom z hľadiska dopravných intenzít v porovnaní s nákladmi problém. 

Podľa Hospodárskych novín mal projekt Soroška aj iné problémy. Chýbalo mu napríklad stavebné povolenie a jasné nebolo ani to, či má platné územné rozhodnutie. To malo totiž vypršať už koncom mája. Stavba mala zároveň problémy aj s nevysporiadanou pôdou. 

Nejasné bolo aj financovanie projektu pretože peniaze nemohli byť kvôli environmentálnym dopadom čerpané z eurofondov. Stavba, ktorej príprava sa riešila roky, pritom mala vodičom ušetriť desať minút a v rámci celej rýchlostnej cesty R2 by vodiči ušetri ešte viac času. 

Každý štvrtý Slovák sleduje pôvod potravín, zvýšila sa aj citlivosť na ceny
Pandémia koronavírusu zasiahla nákupné správanie a zvyky mnohých Slovákov. Podľa aktuálneho prieskumu Slovenskej sporiteľne (SLSP), každý štvrtý Slovák začal pozorne sledovať pôvod potravín, pričom preferuje domácu výrobu. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA