Slovensko uspelo na Súdnom dvore v spore so zdravotnými poisťovňami
11 | 06 | 2020 I SITA

Slovensko uspelo na Súdnom dvore v spore so zdravotnými poisťovňami. Ten vo štvrtok vyniesol rozsudok v spojených veciach Európska komisia (EK) verzus Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s. a Slovenská republika verzus Dôvera. Informoval o tom Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti s tým, že tento rozsudok je pre Slovenskú republiku veľmi dobrou správou.


"Veľmi nás teší, že sa nám po mnohých rokoch zložitých súdnych sporov podarilo obhájiť, že Slovenská republika pri rôznych opatreniach v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušila pravidlá štátnej pomoci. Išlo o veľmi dôležitý spor pre slovenský systém zdravotného poistenia," uviedla zástupkyňa SR pre súdmi EÚ Beatrix Ricziová.

Súdny dvor totiž v spore súkromných zdravotných poisťovní s Európskou komisiou a Slovenskou republikou potvrdil argumenty EK a SR, že činnosť Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a bývalej Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) nemožno považovať za hospodársku činnosť a tieto subjekty teda nie sú podniky v zmysle relevantných ustanovení práva EÚ.

V tomto konaní Súdny dvor rozhodoval o odvolaniach EK a SR proti rozsudku Všeobecného súdu z 5. februára 2018. Týmto rozsudkom totiž Všeobecný súd vyhovel žalobe podanej Dôverou a zrušil rozhodnutie Komisie z 15. októbra 2014 o opatreniach, ktoré poskytla Slovenská republika v prospech SZP a VšZP.

Štát chce znížiť daňové úniky, chystá novelu daňového poriadku
Štát chce znížiť daňové úniky aj motiváciou ľudí platiť dane. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA


Veľká komora Súdneho dvora vo štvrtok zrušila rozsudok Všeobecného súdu. "Rozhodla s konečnou platnosťou vo veci tak, že žaloba o neplatnosť podaná spoločnosťou Dôvera proti rozhodnutiu Komisie z 15. októbra 2014 týkajúcemu sa štátnej pomoci, ktorú údajne Slovenská republika poskytla dvom iným slovenským poskytovateľom zdravotného poistenia, sa zamieta," uviedol Súdny dvor v tlačovom oznámení.

Definitívne sa tým potvrdilo rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, ktoré nekonštatovalo porušenie pravidiel štátnej pomoci zo strany Slovenskej republiky. "Súdny dvor tak definitívne ukončil niekoľko rokov trvajúci a príslušnými súdnymi inštanciami Európskej únie prejednávaný právny spor medzi dvoma slovenskými súkromnými zdravotnými poisťovňami na jednej strane a Slovenskou republikou a Európskou komisiou na strane druhej," uzavrel Bubla.

Na letné školy ministerstvo školstva vyčlení pol milióna eur
Ministerstvo školstva rozdelí na letné školy pol milióna eur. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | SITA